Nyeste innlegg:

Myter om mat og kropp i dameblad

Vi spiser mat alle sammen. Vi gjør også mer eller mindre bevisste matvalg hver dag.

Men, det betyr ikke at alle har kompetanse på ernæring.

Ville du for eksempel uttalt deg om kreftbehandling eller antibiotikabruk uten å være lege? Ville du uttalt deg offentlig om oljeprisens utvikling uten kompetanse på makroøkonomi?

Mest sannsynlig ikke. Men ernæring, det kan hvem som helst kalle seg "ekspert" på! Er ikke det litt rart?

Nylig leste jeg en sak om kosthold i et større norsk dameblad. Saken er skrevet av en person som så vidt meg bekjent ikke har noen kompetanse på ernæring, men er et kjent navn.

Det interessante er at jeg, som har mastergrad i ernæring, er enig i alle rådene som gis i denne artikkelen. Supert sant? Men halvparten av rådene er basert på fakta om fysiologi og fordøyelse som er direkte feil.

Synes du det er greit å bli servert feilinformasjon om hvordan kroppen din fungerer? Nei, ikke jeg heller. Derfor skal jeg kommentere disse typiske mytene om fordøyelsen av maten vi spiser, så du slipper å lure neste gang!

1. Du bør ikke ta kosttilskudd men heller spise mat, fordi kroppen din ikke kjenner igjen syntetiske næringsmidler og du derfor ikke får i deg alt du tror.

- For det første skal det stå næringsstoffer, og ikke næringsmidler her. Næringsmidler betyr mat, hva er syntetisk mat? At kroppen har dårligere opptak av næringsstoffer fra tilskudd er i beste fall en forenkling. Dette avhenger av så mange faktorer!

For eksempel øker opptaket av jern hvis du mangler jern i kroppen og da vil tilskudd være veldig nyttig! Opptaket av kalsium avhenger av hvor mye du spiser samtidig. Så tar du et tilskudd med 250mg kalsium tar du kanskje opp det meste, tar du 1000mg vil du ta opp mindre. Opptak av andre stoffer kan avhenge av hva slags mat du spiser det med, om du spiser på tom eller full mage eller hvilken form av vitaminet som er i tilskuddet. Alle burde prøve å dekke behovene for næringsstoffer gjennom mat, men går ikke det så er tilskudd et veldig godt alternativ.

2. Den første halvtimen etter trening må du få i deg proteiner og karbohydrater.

- Ja, det er ofte praktisk å spise i forbindelse med trening. Men du MÅ ikke trøkke i deg noe rett etter alle økter. Petter Northug må det, for han trener flere ganger om dagen, hver dag. Vi andre, som har et par økter i uka og gjerne veier et par kilo for mye, tåler å vente til neste måltid hvis vi ikke er sultne etter trening. Denne myten sitter utrolig hardt hos mange.

3. Velg økologisk, sprøtemidler kan forstyrre hormonbalansen din over tid å gjøre deg syk.

- Dette er det ingen holdepunkter for å si. Vitenskapskomiteen for mattrygghet undersøkte dette i fjor, les mer her hvis du vil. Å kjøpe økologisk er det tipp topp det, men er det noe alle er enige om innen ernæringsfaget så er det at å spise mye frukt og grønt er dritsunt. Altså, sannsynligheten er stor for at du holder deg frisk og lever lenge, ikke at du blir syk.

4. Du må starte dagen med kokt vann med sitron, for det "avgifter" kroppen ved å vekke leveren.

- Hva betyr "avgifter" i det hele tatt? At kroppen avgiftes eller at den liksom avgiftes? Jeg vet ikke. Uansett, leveren din sover ikke. Den omdanner avfallsstoffer så de kan skilles ut i nyrene hele døgnet.

Jeg er ikke interessert i å henge ut noen, derfor er det ikke viktig hvem som står bak denne teksten. Men det er et tankekors at myter om kosthold vedlikeholdes i mediene uten konsekvenser.

Leserne blir i dette tilfelle oppfordret til å ikke spise vanlige frukter og grønnsaker fordi de kan bli syke, starte dagen med syrlig vann som er skadelig for tennene, panikkspise etter trening og ikke ta tilskudd som mange trenger hvis de har kostbegrensninger eller økte behov. Hva synes du om det?

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round