Nyeste innlegg:

Er ditt barn overvektig?


- Bildet lånt fra VGs artikkel.

Debatten raser om foreldrene til Malina som fikk brev fra helsesøster om vekten hennes.

Jeg mener det er på tide at vi tar overvekt blant barn på alvor!

Akkurat i dette tilfellet er det selvfølgelig uheldig at brevet kom et halvt år for sent, er dårlig formulert og basert på den litt uklare angivelsen av Malinas alder ser det ut for meg som om hun lå akkurat på grensen til overvekt. Men prinsippet bak veiing, informasjon til foreldre og oppfølging støtter jeg fullstendig!

Er det kjipt å høre at barnet ditt veier for mye? Selvfølgelig! Men det kan også være vanskelig å se det selv, særlig i starten. Og vi har da et helt normalt kosthold har vi ikke? Men hva er egentlig et normalt kosthold? Er det det kostholdet som har ført til at 15% av norske barn og 30-50% av voksne er overvektige eller fete? Det holder kanskje ikke å ha et "vanlig kosthold" når det er resultatet.

Derfor mener jeg det er fantastisk at helsesøstre landet over nå følger opp vekt bedre enn før. Faktum er at 16% av norske 8-åringer er enten overvektige eller fete. Det er ingen grunn til å tro at trenden skal snu uten en innsats fra både foreldre og helsevesenet. Det er også kjent at overvektige foreldre oftere har overvektige barn, enten det skyldes arv, livsstil eller mest sannsynlig en kombinasjon. Derfor er det enda viktigere at helsevesenet kommer på banen og kan hjelpe de som trenger det.

Hvis du har slitt med vekten noen gang, vet du at det er utrolig vanskelig. Skulle du ikke ønske at du hadde tatt tak før vekten ble alfor høy? Hvis du var overvektig som barn, skulle du ikke ønske at noen hadde hjulpet deg så du kunne sluppet det? Det tror jeg.

Vi kan ikke la være å snakke om overvekt fordi det er et ubehagelig tema eller en privatsak. Når det gjelder barn så må vi voksne ta ansvar. Jeg heier på helsesøstrene som tar støyten her. Vi bør ikke slanke barn, men foreldre bør ta grep for å tilby sunnere mat i fornuftige porsjoner og mer fysisk aktivitet for barna sine. Overvekt er et mye større samfunnsproblem enn spiseforstyrrelser og vi kan ikke la redselen for at barn skal få anoreksi føre til at barna blir overvektige i stedet. Det sier seg litt selv.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round