Nyeste innlegg:

Er plus-size modeller gode forbilder?

Bilder fra HM.no og ELLE.no

NRK meldte denne uken at plus-size begrepet verken slår an hos Landsforeningen for Overvektige eller Støttegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser. Begge mener en modell som bruker størrelse 44 er for liten til å defineres som plus-size, om dette er et begrep som bør brukes i det hele tatt.

I mine øyne ble dette en sak om hvorvidt overvekt bør presenteres som noe normalt i samfunnet. Selv om vi blir tyngre og tyngre tror jeg ikke samfunnet er tjent med at overvekt presenteres som noe helt ok eller glamorøst i motereportasjer. Å være svært overvektig er ikke sunt og heller ikke noe de fleste er fornøyd med. Samtidig bør jo ikke overvektige gå rundt å skamme seg over vekten eller hate kroppen sin av den grunn. Det er et vanskelig tema dette her!

Jeg tror de fleste er enige om at det beste hadde vært om motebransjen kun brukte normalvektige, sunne modeller med minimalt med retouching. Men det er vel å be om for mye. Dessuten ligger det litt i yrkesbeskrivelsen at modeller skal se ekstremt bra ut, og dermed bedre enn oss andre dødelige, det må vi nok bare innse.

Men hvor går grensen for en sunn vekt? Er disse modellene som har startet denne diskusjonen fyldige flotte forbilder? Jeg har gjort litt research(les:googlet like a boss) på modellen på forsiden av ELLEs juliutgave og modellen i HMs kampanje.

Midjemål er en veldig nyttig metode for å vurdere om vekten din er for høy. Det er nemlig fettet som sitter rundt magen og de indre organene både hos menn og kvinner som gir høyest risiko for sykdommer som diabets, høyt blodtrykk og hjertesykdom. Altså, det er sunnere å ha mer fett lagret på hoftene enn på magen. WHO anbefaler at menn helst bør ha et midjemål under 94 cm og kvinner under 80. For asiatere er grensene noe lavere, siden de ofte er lavere og ser ut til å "tåle" overvekt dårligere enn andre etniske grupper. For å finne ditt midjemål legger du et målebånd midt mellom nedre ribbein og hoftekammen. Dette vil jeg egentlig anbefale alle å gjøre, siden det er en bedre målestokk på hvor sunn fettfordelingen din er enn du får av badevekta.

I HMs kampanje er modellen ifølge dem en størrelse 44. Ifølge deres nettsider tilsvarer størrelse 44 et midjemål på 84 cm. Hun er derfor ganske nær WHOs grense for et sunt midjemål. ELLEs førstesidemodell er ifølge henne selv en amerikansk størrelse 12-14, hvilket tilsvarer et midjemål mellom 75-80 cm. Altså også helt normal(og ganske flott sant?)!

Så hva blir konklusjonen?

Jeg synes det er flott med flere forskjellige kropper i moteblader og kampanjer! Sunne kropper kommer i flere ulike fasonger og størrelser og det viktigste er hvordan man spiser og lever, ikke akkurat hvor mange kilo man veier. Men om vi trenger flere syklig overvektige modeller, som Tess Holiday på bildet under, det er jeg mer usikker på.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round