Nyeste innlegg:

Oppskrift: spinatsalat med søtpotet og gresskar


Visste du at det enkleste grepet du kan gjøre i kostholdet ditt for å gjøre det sunnere er å spise mer frukt og grønnsaker? Alle anbefales å spise 5 om dagen, som tilsvarer 5 håndfuller, eller gjerne mer hver dag.

Dette gjelder kanskje ikke absolutt alle, men de aller fleste nordmenn bør faktisk øke inntaket sitt. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke alltid får i meg mine 5 om dagen, selv om jeg vet hvor viktig det er. Det er faktisk vist at de som spiser mest frukt og grønt har mindre risiko enn de som spiser lite for å utvikle livsstilsskydommer som hjerte- karsykdom og diabetes(1-2). De som spiser mest forblir også friske lenger opp i åra. Det er faktisk ikke helt kartlagt hva som gjør frukt og grønt så bra, for de er så mange faktorer å velge mellom! Du får i deg sunt fiber, få kalorier samtidig som du blir mett, vitaminer, antioksidanter og mineraler samt andre plantestoffer som vi ikke kan nok om ennå.

Så hvorfor ikke starte allerede i morgen med denne digge salaten til middag? Oppskriften er vegetarisk og har proteiner i både osten og nøttene samt masse sunt fett så sannsynligvis trenger du ikke tilsette noe kjøtt!

Spinatsalat med bakt søtpotet og muskatgresskar

ca 3 porsjoner

Ingredienser:

1 medium søtpotet

1 muskatgresskar (butternut squash på engelsk)

Spinat etter ønske men ca 200g

ca 300g tomater

1 stor avocado

1 blokk fetaost (200g)

ca 100g cashewnøtter

ca 30 oliven

Olje (feks oliven eller raps) og salt og pepper

Dressing, jeg brukte olivenolje og balsamico

Fremgangsmåte:

Del gresskaret og søtpoteten i ganske små biter. Plasser dem på et stekebrett med bakepapir på og vend i olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca 30 min, til de er blitt myke. Mens det står i ovnen deler du opp grønnsakene, vasker spinat og danderer alt ettersom hvor opptatt du er av å instagramme maten din. That´s it!

Hæsjtægg gjerne med #eskerudernæring hvis du prøver oppskriften!

Referanser:

1. Heidemann C et al, Dietary patterns and risk of mortality from cardiovascular disease, cancer, and all causes in a prospective cohort of women, Circulation 2008.

2. Ford ES, Mokdad AH, Fruit and vegetable consumption and diabetes mellitus incidence among U.S. adults, Prev.Med, 2001

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round