Nyeste innlegg:

Har du fått nok vitamin D i sommer?


Hvis du har vært på norgesferie i år er sannsynligheten stor for at du ikke har fått fylt opp kroppens vitamin D-lager. Da bør du passe på at du har nok i kostholdet!

Vitamin D er som alle andre vitaminer stoffer som kroppen ikke klarer å lage helt selv, men må få tilført fra kosten. Vitamin D skiller seg faktisk litt ut, siden kroppen kan lage det selv i huden, forutsatt at man får nok sol! Og med en sommer som vi har hatt i år, har det vært vanskelig å få nok gjennom solen. Derfor er vi avhengige av å få i oss vitamin D gjennom maten, også om sommeren når vi vanligvis får mye vitamin D bare ved å være ute.

Faktisk ligger Norge så langt nord at man mange steder i landet ikke får nok vitamin D fra sola selv på en vanlig sommer, og særlig hvis du har mørk hud. Lys hud er nemlig tilpasset lite sol og er mer effektiv til å danne vitamin D enn mørk hud som er tilpasset mye sollys i varmere strøk. Løsningen på dette? Sørg for å få i deg nok vitamin D gjennom kostholdet, hver dag!

Det er ganske få matvarer som er gode kilder til vitamin D. Fet fisk som laks, makrell, sild, ørret og kveite er faktisk blant de få matvarene som bidrar med betydelige mengder av vitaminet. Hvis du spiser 100g laks eller sild, får du for eksempel i deg litt over dagsbehovet ditt på 10 microgram. Men det gjør du kanskje ikke hver dag? Du har kanskje også sett at ulike meieriprodukter er tilsatt vitamin D? Dette kan gi et viktig bidrag, men 100ml ekstra lettmelk gir bare 0,4 microgram vitamin D, så du får altså ikke i deg alt du trenger bare ved å drikke beriket melk. Margarin er også tilsatt vitamin D, men du må spise 100g av dette også for å få i deg 10 microgram, og det tipper jeg de færreste gjør!

Derfor er vitamin D et av de få næringsstoffene det kan lønne seg og ta tilskudd av for å sikre at du får nok. Siden fet fisk er den beste kilden, er det tilskudd som inneholder fiskefett eller ren vitamin D som er den beste kilden. Gjør du det til en vane å ta tran eller et annet tilskudd med vitamin D gjennom hele året sikrer du at du ikke får for lite vitamin D i kroppen. Hvis du ikke spiser noe særlig fet fisk, ikke har tatt vitamin D tilskudd på en stund, er lite i solen eller har mørk hud kan det være lurt å sjekke din status med en blodprøve neste gang du er hos fastlegen. Vitamin D bidrar primært til normal dannelse av skjelettet, men nyere forskning tyder på at lave nivåer kan ha betydning ved andre sykdommer.

Så hva med en fiskemiddag i morgen?

Kilder:

- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet 2015, https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/806/Anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet-IS-2170.pdf

- Vitamin D mangel, Norsk Helseinformasjon, http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hormoner-og-nering/vitamin-d-mangel-14515.html?page=5

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round