Nyeste innlegg:

Når skal politikerne ta folkehelsa på alvor?

Gunhild Stordalen etterlyser i gårsdagens DN at kommunepolitikere tar mer av sitt ansvar for å forebygge barn og unges økende vekt og inaktivititet. Bent Høie kimer inn og trekker frem Drammen kommune som et eksempel til etterfølgelse, siden de har innført en time obligatorisk aktivitet i skolen. Men holder det?

Forebygging eller behandling?

Selvfølgelig er fysisk aktivitet kjempeviktig for å forebygge overvekt og dårlig helse gjennom livet. Men hva med de barna som kommer hjem og blir servert brus og ferdigpizza foran tven? Ville ikke kommunen på sikt tjene på å ha et tilbud også til dem? Hege Gjessing fra Legeforeningen peker i DN på at vi i Norge fortsatt har store sosiale forskjeller innen helse. Usunt kosthold er en viktig grunn til dette. I mine øyne er det åpenbart at det også trengs individuell oppfølging av de barna og familiene som behøver det mest.

Hva sier veilederen i folkehelsearbeid at kommunene skal gjøre da? Den slår fast at kommunene har et stort ansvar for innbyggernes kostholdsvaner, allerede fra det første leveåret der helsestasjon er et viktig ankerpunkt. Videre på helsestasjon og gjennom skolehelsetjenesten skal kommunen både:

  • kartlegge vekt- og høydeutvikling (dette gjøres, men følges det opp?)

  • kartlegge matvaner og måltider

  • gi veiledning om gode matvaner

  • fange opp barn som har behov for tiltak og iverksette nødvendige tiltak

Noen som har sett noe til dette i kommunen sin? Kartlegging og ernæringstiltak til dem som trenger det? Ikke? Det kan være fordi Helsedirektoratet også foreslår at kommunene kan ansette kliniske ernæringsfysiologer som kan jobbe med dette, både på individuelt nivå og på overordnet nivå for å koordinere kommunens tilbud. Per dags dato jobber det kun en håndfull kliniske ernæringsfysiologer på kommunenivå i Norge. Derfor er det ikke spesielt overraskende at arbeidsoppgaver som få andre yrkesgrupper enn kliniske ernæringsfysiologer har kompetanse til å utføre ikke blir utført. Det er heller ikke bra å lempe alle disse oppgavene på helsesøstrene, da de antagelig har nok å gjøre allerede og ikke har spesialkompetanse på ernæring.

Høie mener kommunene har økonomiske forutsetninger for å utføre dette arbeidet. Det kan hende, men det ser ikke ut til å prioriteres i dag. Som Gjessing påpeker, med dagens utvikling vil 1 av 3 nordmenn være overvektige i 2030. Det er bare 15 år til. I en stadig tyngre befolkning er det flere som får fysiske plager av vekten sin, som leddsmerter, diabetes og høyt blodtrykk og de får dem i yngre alder. På sikt er det svært lite lønnsom politikk at flere blir ufør eller kan jobbe mindre grunnet dårlig helse.

Det er hevet over enhver tvil at når vi snakker om folks helse, er det bedre å forebygge enn å reparere. Billigere er det også. Hvor psykisk tungt er det ikke for et barn å være tykkere enn alle andre? Samfunnet bør gjøre mer for at barn som er i ferd med å utvikle overvekt får tilbud om hjelp til kostholdet, ikke bare en time mer gym hvor de kan føle seg utilpasse på grunn av vekten.

Jeg mener det må øremerkes midler til ernæringskompetanse i norske kommuner. Her må regjeringen innse at dette på sikt vil lønne seg og dytte kommunene i riktig retning. Midler må øremerkes til klinisk ernæringsfysiolog for at ernæringstilbudet som kommunene skal ha faktisk blir gjennomført. Hva med et samarbeid mellom nabokommuner? Eller helsestasjon og frisklivssentral? En ting er sikkert, dagens situasjon fører ikke til bedre folkehelse og overvektsepidemien vil ikke stoppe av seg selv.

Kilde:

- Veiviser i lokalt folkehelsearbeid, Helsedirektoratet 2015

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round