Nyeste innlegg:

Havre: næringsrikt superkorn!

Du har sikkert hørt at havregrøt er en sunn måte å starte dagen på, men stemmer det? Og hva er det egentlig som gjør havre spesielt bra?

Selv om havregrøt spises over store deler av verden, er det en veldig tradisjonsrik matrett i Norden. Havreplanten trives godt i kjølig, litt vått klina slik som her og har vært en svært viktig matvare her i nord gjennom historien. Å spise som forfedrene våre gjorde er jo en kjempetrend og i havrens tilfelle antagelig også veldig bra for helsen din!

Overlegent høyt næringsinnhold

Havre skiller seg fra de andre kornsortene ved sitt høye fiberinnhold og fettinnhold samt at den er glutenfri(har du cøliaki eller hveteallergi så velg havre som er dyrket og malt uten andre kornsorter til stedet!). Innholdet av løselig fiber er spesielt høyt i havre og er en viktig grunn til at havre regnes som veldig sunt. Løselig fiber i havre finnes primært som betaglukaner. For ordens skyld, bygg har også et høyt innhold av betaglukaner. Betaglukaner er god næring for bakteriene i tykktarmen og å spise havre kan derfor hjelpe ved for eksempel forstoppelse.

Fettet i havre er av det umettede, sunne slaget man anbefales å innta. Proteinene i havre er sammensatt av flere nødvendige aminosyrer enn andre kornslag og har derfor høyere biologisk verdi. Dette betyr at du både får i deg en mettende fiberbombe, sunt fett og flere aminosyrer som kroppen trenger hvis du velger havregryn til frokost over frokostblanding av andre kornslag.

Fiber v.s. sykdom

Helsemyndigheter verden over anbefaler at fullkornprodukter inngår i kostholdet, mye på grunn av at de inneholder fiber. Nordmenn spiser bare halvparten så mye fiber som er anbefalt, så vi har et stort forbedringspotensiale! Siden havregryn er hele korn der alt fiberet er med, er havregryn en veldig god fiberkilde. Andre korntyper som hvete kan også være en god fiberkilde, men ofte brukes fint hvitt hvetemel som ikke inneholder noe særlig fiber. Fullkornprodukter har også en større andel vitaminer, mineraler og antioksidanter intakt enn det fine kornprodukter har. Derfor anbefales man å velge grove fullkornprodukter over produkter av hvitt mel til hverdags.

Betaglukanene som havre inneholder så mye av er vist å senke total- og LDL-kolesterolet i blodet. LDL er en viktig markør for risiko for hjerte- og karsykdom, som fortsatt er altfor utbredte sykdommer i Norge. Forskning viser at du må spise 3 gram betaglukaner om dagen for å oppnå denne effekten. Det tilsvarer ca 60 gram havregryn, eller 1,5 dl, som er en vanlig porsjon. Det må likevel nevnes at det meste av forskningen er gjort på isolert betaglukan, ikke havregryn, antagelig fordi det er lettere å studere.

Å spise havre kan også være bra for blodsukkeret. Inntak av kornsorter med løselig fiber som betaglukaner er vist å gi lavere blodsukkerstigning enn korn med lite betaglukaner. Dette er særlig relevant hvis du har diabetes type 1 eller 2, men kan trolig også bidra til å forebygge diabetes blant friske. Store undersøkelser har vist at inntak av fullkorn kan redusere risikoen for diabetes type 2 med 20-30%. Er ikke det utrolig bra?

Siden fiber er så bra for tarmen, er det også foreslått at et høyt fiberinntak kan beskytte mot tarmkreft. Forskning på dette har så langt gitt blandede resultater. Noe av grunnen til dette kan være at brød bidrar med en mye salt i kostholdet og salt øker risiko for kreft i tarmen. Dermed kommer havregryn igjen inn som en gunstig matvare, siden grynene ikke er tilsatt salt.

Hva betyr alt dette her da?

Jeg vil anbefale at havre inngår som en del av det daglige kostholdet, gjerne i form av havregryn eller havregrøt som ikke er bearbeidet og tilsatt salt. Har du hjertesykdom eller diabetes i familien bør du selvfølgelig uansett prøve å spise så sunt som mulig, men det kan være ekstra lurt å spise nok fullkorn. Det gjør du ved for eksempel å spise havregrøt til frokost og så grovt brød som mulig de måltidene du spiser det. Spiser du havregrøt til frokost?

Kilder:

  • Store Norske Leksikon, www.snl.no/havre

  • Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, Nasjonalt råd for ernæring, 2011

  • Wolever et al, Physicochemical properties of oat b -glucan influence its ability to reduce serum LDL cholesterol in humans: a randomized clinical trial, American Journal of Clinical Nutrition, 2010

  • Khoury, D.L, et al, Beta glucan: health benefits in diabetes in the metabolic syndrome, Journal of Nutrition and Metabolism, 2011

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round