Nyeste innlegg:

Kan ferdigmat være sunt?


Fokuset på hjemmelaget, kortreist, økologisk og næringsrik mat bare øker og øker. Men hvor ille er det egentlig å ty til litt ferdigmat av og til?

Jeg bruker å råde mine pasienter som vil spise sunnere til å velge matvarer som er så nær deres opprinnelige form som mulig. For eksempel vil det bety å velge kokte poteter over pommes frites, epler over eplemuffins, rent kjøtt over pølse og generelt måltider der du ser hvilke råvarer som inngår. Dette er en god huskeregel, men ikke alltid så lett å etterleve i en hektisk hverdag.

Hva er problemet med ferdigmat?

Ferdigmat er et begrep som rommer alt fra frossenpizza til Fjordland, derfor blir variasjonen stor. Jeg tenker i utgangspunktet på middagsprodukter fra matbutikken her, ikke gatekjøkkenmat. Men generelt kan man si at ferdigmat ofte inneholder mindre grønnsaker enn måltider du lager hjemme og derfor også flere kalorier og mindre næringsstoffer per porsjon. Det finnes også flere produkter med kjøtt enn fisk, det kan være vanskelig å finne alternativer med lite mettet fett og saltinnholdet er også ofte for høyt. Men, det er absolutt mulig å lage usunn mat fra bunnen hjemme også, så alt kommer an på hva du sammenligner med!

Mange er bekymret for bruk av konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer i ferdigmat. Til det kan jeg si at regelverket i Norge er veldig strengt og oppdateres kontinuerlig. Oftest er også påstander om at et stoff er kreftfremkallende, gir hjerneskade eller lignende basert på forskning der for eksempel mus har fått utrolig store doser av stoffet. Dette er tilfellet med aspartam, der alle store studier konkluderer med at et normalt inntak er trygt, men ingen anbefaler deg å injiserere aspartam intravenøst i store doser. Det samme gjelder MSG, som du kan lese en veldig god artikkel om her. Jeg er derfor ikke bekymret for dette.

Jeg spiser ferdigmat!

Jeg innrømmer gjerne det, jeg spiser både det ene og det andre en kostholdsblogger med respekt for seg selv kanskje ikke ville sagt høyt. (Her om dagen spiste jeg fried chicken… GISP! Hysj, ikke si det til noen!) Jeg foretrekker selvfølgelig mat jeg har tilberedt selv og vet er bra for meg, men det er ikke alltid det er mulig å få det til. Så da prøver jeg å velge det sunneste og raskeste som er tilgjengelig.

Hva synes du om retten på bildet? Ser det ut som et sunt måltid? Det er faktisk en Fjordlandmiddag som er oppgradert med salatrester fra kjøleskapet. Godt var det jammen også. Denne retten er biff med bernaise, men jeg valgte å ikke spise all sausen. Da er det rett å slett kjøtt, poteter og grønt i retten og høres ikke det sunt ut da?

Det er kommet mange gode alternativer i kategorien ferdigmat den siste tiden, som gjør det mulig å velge raske og sunne alternativer. For å hjelpe deg å velge har jeg satt opp mine beste tips når du skal velge ferdigmat:

 • Se på kaloriinnholdet. En middag bør være ca 500-600 kalorier totalt, med litt slingringsmonn avhengig av hvor stor du er. Ofte er det oppgitt hvor mye som er i hele retten, men står det per 100g må du gange opp med vekten på hele retten. Du kan også velge å dele retten i to hvis den viser seg å bli veldig kaloririk.

 • Inneholder retten noe særlig grønnsaker? Hvis ikke, kan du lett tilsette eller spise noe grønt ved siden av? Dette gjør ferdigmat-måltidet mye sunnere!

 • Har retten nøkkelhull? Da er valget enklere!

 • Velg helst retter med fisk, fugl eller magre kjøttstykker.

 • Kan du velge hva du spiser, for eksempel ved å begrense mengden saus? Da kan kaloririke retter fort bli ok siden fet saus er veldig kaloririkt.

 • Står du mellom et par varianter kan du gjerne velge retten med minst mettet fett og salt, og mest protein og fiber.

Så hvis du en kveld kjenner at all piffen er gått ut av deg og du ikke orker tanken på hverken å planlegge hva du skal spise eller å lage mat så har du herved min velsignelse til å velge en lettvint løsning. Bare tenk på mine enkle råd så trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for å ikke lage alt fra bunnen!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round