Nyeste innlegg:

Er søtpoteter sunnere enn vanlig potet?


Nordmenn har virkelig tatt søtpoteten inn i varmen de siste årene og helsebloggere putter den i alt fra pizza til chipsskålen. Men hvor stor er egentlig forskjellen i næringsinnhold mellom søtpotet og vanlig potet?

Jeg skal spille med åpne kort her. Jeg er oppvokst på en potetgård, så poteter har bidratt til at jeg i barndommen fikk både Nokia 3310 og Miss Sixty-bukse i syvende klasse. Jeg skylder altså poteta å snakke den litt opp. Men uavhengig av min bakgrunn har poteten fått et ufortjent dårlig rykte de senere år. Dette er nok på grunn av potetens innhold av stivelse og fordi den ikke inngår i fem om dagen.

Stivelse er en type kompleks karbohydrat. Altså tar stivelse lenger tid å bryte ned enn sukkerarter, men brytes likevel greit ned til glukose som gir energi. Det betyr likevel IKKE at å spise potet er det samme som å spise sukker. Stivelse i matvarer som poteter og grovbrød der det også finnes mye fiber gir en tregere blodsukkerstigning og er vist å være godt for helsa. Dessuten trenger vi energi, det er jo derfor vi spiser! At poteten ikke inngår som en av fem om dagen går rett å slett på at forskning ikke har vist like tydelige helsefordeler av å spise potet som annen frukt og grønnsaker. Det tenker jeg at ikke er så rart, siden poteten i bruk ligner mer på ris og pasta enn på salat og andre grønnsaker. Dette betyr altså ikke at poteten er usunn.

Har du derimot diabetes eller er overvektig kan det være hensiktsmessig å begrense inntaket av karbohydrater som stivelse. Men for de fleste vil det være mye mer å hente på å unngå sukker og stivelse i kaker og fastfood enn å kutte ut poteter i første omgang.

Men, tilbake til potet vs søtpotet! Under ser du en sammenligning av de viktigste næringstoffene i 100 gram rå poteter. Innholdet vil endre seg noe avhengig av tilberedningsmåte, så derfor har jeg sammenlignet ubehandlede poteter. Bidrag til anbefalt inntak er basert på en voksen mann, så for kvinner vil bidraget være litt større i prosent.

Fra matvaretabellen.no.

I kalorinnhold er potetene ganske like. De inneholder ikke fett og proteininnholdet er ganske likt. Søtpoteten inneholder litt mer karbohydrat enn vanlig potet, antakelig i form av sukkerarter som gir den søte smaken. Fiberinnholdet er også høyest hos søtpoteten, hvilket er kjempebra. Søtpoteten har også mye antioksidanter i form av betakaroten som omdannes til A vitamin i kroppen vår. Dette drar selvfølgelig søtpoteten opp, men A vitamin får nordmenn mer enn nok av i kosten. Ellers er innholdet av vitaminer og mineraler ganske likt.

Men er det ikke masse karbohydrater i begge potetene tenker du kanskje nå? Her er det naturlig å sammenligne med kokt fullkornsris og pasta, som ofte er det vi velger i stedet for potet. Hvis du spiser 100 gram fullkornsris får du i deg 20 gram stivelse, altså mer enn i potetene, og hvis du velger fullkornspasta får du i deg hele 24 gram stivelse! Disse karbohydratkildene er også mindre næringsrike og har mye høyere kaloriinnhold enn potetene.

Jeg synes det er vanskelig å kåre en ernæringsmessig vinner her, siden begge potetene er ganske like og inneholder veldig mye bra! Litt mer sukkerarter i søtpotet, men også litt mer fiber enn i vanlig potet. Jeg vil derimot påstå at samme hvilken potet du velger er det et bedre valg enn pasta og ris, og særlig fin pasta og hvit ris. Derfor bør du ikke velge bort poteten, men heller bruke mer av den på bekostning av ris og pasta. Jeg liker å bytte på søtpotet og vanlig potet, siden de passer til litt forskjellige ting. Så enkelt å greit, bruk den du liker best!

Kilde:

- Matvaretabellen.no

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round