Nyeste innlegg:

5 grunner til å spise grønnkål


Eller kale på engelsk. Mye brukt i smoothie og til grønnsakschips av instragrammere verden over. Hørt om den? Ja, det er en fare for at du blir den irriterende kollegaen som legger ut om grønnkålens fantastiske bruksmuligheter og næringsinnhold, men den risikoen synes jeg du bør ta!

Jeg blir sjelden særlig entusiastisk når det kommer til nye mattrender. Oftest handler det om dyre pulver eller tilskudd laget av eksotiske bær fra fjerne strøk, som sikkert var næringsrike en gang men nærmer seg et standard blåbærsyltetøy når det kommer til Norge (udokumentert påstand). Grønnkål har derimot overbevisende helseeffekter og er en glemt skatt blant norskproduserte grønnsaker. Her er 5 grunner til at du bør sette grønnkål på menyen!

1. Den er en næringsbombe

100 gram grønnkål gir deg en stor del av dagsbehovet for vitamin A, vitamin E, Vitamin C, kalium, kobber, kalsium og hele 900% av vitamin K behovet! K vitamin bidrar til både normal blodlevring og beinhelse. Du får også lite karbohydrater men mye protein og fiber. Alt dette for bare 36 kalorier!

2. Den kan beskytte mot kreft

Norge er faktisk i verdenstoppen(i negativ forstand) i forekomst av tarmkreft. Det er godt dokumentert at et kosthold rikt på fiber, frukt og grønt kan bidra til å forebygge disse kreftformene. Dette er noe av grunnen til at alle i Norge anbefales å spise 5 om dagen. Grønnsaker i kålfamilien inneholder også en rekke plantestoffer som er vist å hemme kreftdannelse i laboratoriestudier. Eksempler på disse plantestoffene er folat, glukosinolater og karotenoider.

3. Den ofte er dyrket i Norge

Det er flere fordeler med å velge mat som er produsert lokalt. Du får et ferskere produkt som er høstet nærmere modning og ofte er mer næring- og smaksrikt, produktet er ofte mer miljøvennlig siden det ikke må fraktes langt og du støtter selvfølgelig også norsk landbruk. I følge Bama har norsk grønnkål sesong fra juni-desember og importeres fra Italia og Spania resten av året.

4. Den gir masse smak

Jeg elsker grønnsaker med sterke smaker! Siden vi i Norge store deler av året importerer mye frukt og grønt er vi ikke bortskjemt med smakfulle produkter. Derfor er grønnkål og andre kåltyper topp! Prøv for eksempel grønnkål i salaten. Jeg liker den sammen med avocado, sitrusfrukter, bær og en smakfull dressing.

5. Den er superkul på Instagram

Ok, det er kanskje ikke noe alle bryr seg om. Men hvis du gjør det, så er det et ganske viktig poeng!

Kilder:

  • www.bama.no

  • www.matvaretabellen.no

  • American Institute for Cancer Research

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round