Nyeste innlegg:

Villedende kostholdsråd fra rosabloggere


Jeg går ikke av veien for å kaste bort en time her og der på forskjellige rosablogger. De er kjempeflinke på sminke, klær, interiør og inspirasjon. Men når de sponses av firmaer som selger kosttilskudd og direkte eller indirekte anbefaler disse, er det greit?

Jeg kom over ett eksempel på dette på bloggen til Cathrine Heienberg nylig. Egentlig er jeg litt lei meg for det, for jeg liker bloggen hennes kjempegodt og hun virker som et herlig menneske. Det er altså ikke min hensikt å "ta" henne, men heller bruke hennes innlegg som et eksemple på en type markedsføring som er blitt veldig vanlig. Siden hun har mange lesere finner jeg det nødvendig å kommentere som fagperson.

Hun publiserte nylig et annonsesamarbeid med et firma som selger diverse kosttilskudd på nett og deler hvilke hun har begynt å ta. Hun anbefaler ikke direkte andre å ta det samme, heldigvis. Men det er likevel en del påstander jeg reagerer på i teksten, som i stor grad er hentet fra firmaets nettside. Derfor kommenterer jeg på de tilskuddene Cathrine har valgt å omtale.

Acai

Acai er et antioksidanttilskudd. Antioksidanter er som kjent stoffer som beskytter kroppens celler mot oksidasjon som er negativt. De beste kildene til antioksidanter i kosten er frukt, grønnsaker, bær og kaffe. Acaitilskuddet skal bidra til de vanlige diffuse helsepåstandene om å styrke immunforsvaret og gi bedre hud, hår og negler. I tillegg er det faktisk tilsatt 50% av dagsbehovet for D-vitamin.

For det første er det ikke vist at tilskudd av antioksidanter er helsefremmende. Det er kun vist at å spise mye frukt og grønt er bra, muligens på grunn av antioksidantinnholdet, eller av helt andre grunner. Høye doser antioksidanter, spesielt betakaroten, er faktisk vist å kunne være skadelig og dødelig.

I følge Helsedepartementet i USA er det «no definitive scientific evidence based on studies in humans to support the use of acai berry for any health-related purpose». Ganske klar tale der altså. Verdt pengene? Tror ikke det.

Vitamin D

Dette er et tilskudd jeg ofte anbefaler pasienter selv, siden mange nordmenn har for lav status på grunn av lite sol store deler av året. I markedsføringen av produktet står det at «en ekstremt stor andel nordmenn har underskudd på vitamin D». Det er en drøy påstand, i og med at vi ikke har gode undersøkelser på nordmenns vitamin D status.

Formuleringen «har man normale verdier av D-vitamin, så tyder mye ny forskning på at flere typer kreft kan forebygges» er også problematisk. Den antyder at deres tilskudd beskytter mot kreft. Forskningen på vitamin D og kreft gir ennå ikke grunnlag for å konkludere om sammenhenger, så denne påstanden er langt fra ok.

Tilskuddet inneholder 20 mikrogram vitamin D, omtrent det samme som en liten spiseskje tran og en grei mengde. Jeg er enig i at mange trenger det, men å antyde at du får kreft om du ikke tar tilskuddet er ikke greit og antagelig ulovlig.

Multivitamin

Cathrine understreker at tilskudd ikke kan erstatte et sunt og variert kosthold. Hun forteller at det passer for henne i perioder når hun har et dårlig kosthold. Produsenten drar på litt ekstra og sier at multivitaminer er «viktig i en hektisk hverdag».

Det er litt vanskelig å uttale seg om behovet for multivitamin. Det er vanlig å anbefale til personer som spiser mindre enn 1500 kcal om dagen, fordi det er for lite mat til å få nok næringsstoffer. Generelt ser det ut som at nordmenn får i seg nok næringsstoffer. Likevel, et multivitamin er ganske ufarlig og kan gi mange trygghet på at de får i seg det de trenger. Men ikke bruk det som en unnskyldning til å velge dårlig mat i hverdagen!

Omega 3

Cathrine sier hun tar omega 3 fordi hun spiser lite fisk. Det ville jeg også anbefalt mine pasienter. Akkurat dette tilskuddet inneholder ganske lite omega 3 og det er også tydeligere sammenheng i forskning mellom fisk og god helse enn omega 3-tilskudd og god helse. Fisk bør altså være førstevalget.

Det jeg reagerer mest på her er påstanden om å begrense fiskeinntaket fordi fisk inneholder miljøgifter. Det stemmer forsåvidt, men ikke i så store mengder at fisk bør frarådes. Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderte så sent som i fjor med at fisken inneholder mindre miljøgifter enn tidligere. De har regnet ut at man kan spise en kilo oppdrettslaks i uken uten problemer. De konkluderer også med at 2-4 fiskemåltider i uken er spesielt gunstig for å forebygge hjerte- karsykdommer og utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn som ammes.

Konklusjon

Jeg må dessverre konkludere med at dette er svært spekulativ markedsføring med innslag av skremselspropaganda. Dette er i stor grad påstander fra produsentens nettside, som bloggeren antagelig har tatt for god fisk. Men du bør ikke gå i samme fella! Alle disse tilskuddene koster også nærmere 500kr i måneden og er unødvendige for de fleste, kanskje med unntak av vitamin D.

Hvis du lurer på om du får i deg det du trenger anbefaler jeg deg å sjekke status hos fastlegen og gjerne legge inn det du spiser flere dager på www.kostholdsplanleggeren.no. Da får du et godt inntrykk av hva du får i deg, uten å måtte legge ut tusenvis av kroner for å være på den sikre siden.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round