Nyeste innlegg:

Fråts i nøtter!


Du har sikkert hørt før at nøtter er sunn snacks. Men du har kanskje også hørt at det inneholder mye kalorier? Og ikke minst salt! Så er det egentlig sunt med nøtter?

Det er ikke lett å kose seg med god samvittighet i våre helsebevisste dager. Den ene dagen er mørk sjokolade sunt, den andre dagen blir man tykk av det, sukker er i alle fall ikke sunt(men likevel MÅ mange bare ha det) og frukt inneholder vel også masse sukker?

Derfor handler dagens blogginnlegg om en snackstype som det er bra å spise mer av!

Nøtter er supersnacks

Nøtter er en skikkelig næringsbombe. I motsetning til annen snacks som ofte kun inneholder tomme kalorier er nøtter fulle av sunt plantefett, vitaminer, mineraler, litt fiber, proteiner og antioksidanter.

Smågodt inneholder for eksempel bare sukker, potetgull inneholder mye fett og melkesjokolade inneholder begge deler. Derfor vil nøtter være et bedre valg enn de fleste andre snacksprodukter på markedet.

Energiinnholdet er høyt

Det stemmer at nøtter inneholder mye kalorier. Faktisk mer enn melkesjokolade. Ekstra kalorier kan som kjent øke vekten. Men, forskning på mennesker viser det motsatte, at nøttespisere ofte har en lavere vekt enn andre.

Det spekuleres i om dette kan skyldes at man ikke absorberer alt fettet i nøtter, at man blir mett av dem og derfor spiser mindre annen mat eller at nøtter øker forbrenningen(litt usikre data). Derfor vil trolig ikke et daglig inntak på rundt en håndfull nøtter øke vekten din.

Supermat for hjertet ditt

Det umettede plantefettet i nøtter er spesielt bra for hjertet ditt. Hvis du har høyt kolesterol eller andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom kan et daglig inntak av nøtter antakelig redusere risiko for hjertesykdom. Dette er blant annet vist i PREDIMED-studien der deltagerne spiste 30 gram nøtter om dagen.

Salt og ekstra fett

Saltede nøtter bidrar med mye salt som er ugunstig for hjertehelsen og blodtrykket. Derfor er det best å velge usaltede nøtter. Saltede nøtter er ofte også ristet i olje som kan bidra til enda høyere kaloriinnhold.

Hvis du synes usaltede nøtter blir altfor kjedelig kan du blande flere nøtteposer sammen og dermed redusere saltinnholdet i den mengden du spiser. Kanskje venner du deg også til smaken av mindre salt etter hvert?

Nøtter med sjokolade- eller yoghurttrekk inneholder mye ekstra fett og/eller sukker. Yoghurtnøtter er faktisk blant de få produktene igjen i norske butikker som inneholder palmeolje, så disse er det smart å begrense inntaket av.

Men, hvis valget står mellom like mengder melkesjokolade eller godteri og nøtter med sjokolade på vil det være bedre å velge nøttene.

Hvilken nøtt er sunnest?

De ulike nøttetypene har litt forskjellig næringsinnhold, men ikke mye. Derfor kan du velge de du synes smaker best!

Mitt beste tips til for å la nøtter bli en sunn del av kostholdet ditt er å lage deg en miks som inneholder mest usaltede, uristede nøtter. Miksen på bilde inneholder usaltet mix med litt tørkede bær, mandler og salte cashewnøtter. Hvis du tar med deg en liten håndfull i en boks som mellommåltid på jobb eller skole unngår du også å spise hele posen på en gang!

Kilder:

  • Sabaté J, Nut consumption and body weight, Am J Clin Nutr, 2003

  • Mattes RD, et al, Impact of peanuts and tree nuts on body weight in and healthy weight loss in adults, Journal of Nutrition, 2010

  • Estruch R, Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet, New England Journal of Medicine, 2013

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round