Nyeste innlegg:

This debate is B.A.N.A.N.A.S.


Fått med deg banandebatten? Hvis ikke kan du lese her, her og her. Kort fortalt har PT Helle Bornstein skrevet på bloggen sin og frarådet banan på grunn av at den inneholder fruktsukker. Og det har hun jo rett i at den gjør, så hva er egentlig problemet da?

Bornsteins innlegg

Jeg husker jeg så bananinnlegget tiltulert «Derfor anbefaler jeg ikke en banan» når det kom. Klar tale der altså. Bornstein forteller om hvilke næringsstoffer bananen inneholder, men også at den inneholder 20g sukker, som visstnok er det samme som en liten stratossjokolade.

Hun forteller så at hun ikke trenger banan som mellommåltid, fordi hun blir mett av sine hovedmåltider og uansett spiser et karbohydratredusert kosthold. Deretter kommer den gamle leksa om at banan inneholder sukker som gir blodsukkerøkning, insulinutskillelse og fettlagring. Altså: du legger på deg av banan.

En gang for alle: frukt er sunt!

For det første, at Bornstein selv blir mett av hovedmåltidene sine er supert, men det er ikke grunnlag for å fraråde alle andre å ta en banan hvis de er sultne mellom måltidene. Det blir som om jeg fraråder stangselleri fordi jeg ikke liker det selv. Men stangselleri er dritsunt, så det gjør jeg ikke.

For det andre så legger man ikke på seg av karbohydrater. Man legger på seg av energioverskudd, ved å spise mer enn man trenger i løpet av dagen. Bornstein har så vidt meg bekjent bakgrunn innen trening og ikke ernæring. Jeg som klinisk ernæringsfysiolog med interesse for helse og trening kunne sikkert også uttalt meg om trening, men det ville i stor grad vært erfaringsbasert, ikke vitenskapelig. Altså velger jeg å ikke gi treningsråd offentlig basert på hva som funker for meg. Høres ikke det logisk ut?

Selvfølgelig er det mange som vil gå ned i vekt av å redusere karbohydratinntaket. Men forskning viser ingen forskjell på tradisjonelle kostråd og lavkarbo når det gjelder vektreduksjon. Det viktigste er at man faktisk endrer kostholdet. Så å fraråde befolkningen å spise frukt, som anbefales i hele verden, blir så himla feil.

Det handler ikke om spiseforstyrrelser

Så smalt Linnèa Myhre til og satte ord på akkurat hva problemet med slike uttalelser er. Hun bruker sin egen spiseforstyrrelse som eksempel, men det er ikke hovedpoenget hennes. Problemet er at folk blir forvirret. Jeg møter stadig pasienter som er usikre på om frukt er sunt. Voksne vet oftest innerst inne at frukt er bra, men hva med de unge? De har jo blitt bombardert med slike tullete påstander hele livet.

Når offentlige personer med (tilsynelatende) tyngde innen ernæring går bastant ut med slike uttalelser skaper det forvirring, stress rundt mat, mistillit til offentlige kostråd og grobunn for forstyrret spiseadferd.

Bornstein har rett i at hun ikke kan ta hensyn til alle som muligens kan komme over bloggen hennes. Likevel burde hun se sin faglige begrensning å ikke fremme udokumenterte, dumme kostråd med begrenset nytte som åpenbart øker kostholdsforvirringen i befolkningen.

Kilder:

  • Shai I, et al, Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet, New England Journal of Medicine, 2008

  • Dansinger M.L, Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for Weight Loss and Heart Disease Risk Reduction, A Randomized Trial, Journal of the American Medical Association, 2005

  • Wang X, Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, British Medical Journal, 2014

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round