Nyeste innlegg:

Tre enkle tips for å holde vekta i jula


Ikke lett å motstå disse nei, men må du egentlig det?

Julen er et kjærkomment avbrekk i vintermørket for oss skandinavere. Julebord, juleøl, kakebaking, konfekt både her og der og ikke minst selve julaften. Selvfølgelig bør julen inneholde tradisjonsrik god mat, men hvordan kan du unngå å sitte igjen med flere ekstra kilo første januar?

Det er mange grep du kan ta for å spise sunt, men det viktigste er kanskje å spise passe mye energi. Dette blir ekstra utfordrende i jula med god mat og sosiale anledninger overalt. Spesielt hvis du starter julefeiringen i starten av desember og holder på hele måneden. Desember er faktisk 8 % av året.

For de fleste av oss går dette likevel ganske greit, vi spiser og koser oss og føler oss litt fullstappede her og der, men vekten stabiliserer seg utover januar. Så hvis du absolutt ikke har noen problemer med vekta så kan du ta deg en peppernøtt og slutte å lese nå.

Men hva hvis du sliter med vekta eller prøver å slanke deg? Da kan det være greit å passe litt på i jula så du ikke ødelegger for all den gode jobben du har gjort i høst!

1. Husk 5 om dagen

I hektiske perioder som julestria er det lett å ty til lettvinte løsninger, som ofte inneholder mye energi og lite frukt og grønt. Stilt overfor valget mellom en marsipanpølse og et eple er det også lett å velge julekosen.

Men, hvis du aktivt husker på å spise både frukt og grønnsaker både mellom og til måltidene vil du bli mettere, få tilfredsstilt behovet for å tygge på noe og ikke minst føle deg bedre enn om du trykker nedpå masse sukker.

2. Vær i aktivitet

Er det mest sannsynlig at du drukner i kakeboksen hvis du har tilbrakt dagen på sofaen eller hvis du har vært ute på en frisk gå- eller skitur?

Mange synes også at søtsuget går ned når de er i aktivitet. Ikke minst fordi man er utenfor rekkevidde for marsipanen som roper fra kjøkkenskapet og samtidig gjør noe godt for kroppen sin.

Dette skal jeg jobbe med i jula selv, en liten rundt med tabata, en rask gåtur eller en treningsvideo fra nettet før man legger seg er alt som skal til!

3. Ikke spis alt alltid

Dette er kanskje det viktigste og vanskeligste punktet. Men, å småspise snacks eller restemat hele dagen vil for de fleste ende i vektøkning.

Mulige strategier kan være å ikke spise godis før middag, unngå det i hverdagene, velge seg ut noen juledager å kose seg på eller et par julekaker du er spesielt glad i for så å unngå alt annet.

Jeg er en søtmoms av dimensjoner, særlig når det er så lett tilgjengelig som i julen så her skal jeg prøve å følge mine egne råd også!

Regner med at dette blir mitt siste innlegg før jul, så jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke dere som leser, det er utrolig moro for meg og jeg håper dere setter pris på innleggene. GOD JUL!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round