Nyeste innlegg:

Virker Coffee Slender?


Coffee Slender reklamerer hardt på tv om dagen, så jeg ble nysgjerrig på hvor godt dokumentert effekten av denne slankekaffen egentlig er. Ingenting hadde vel vært bedre enn om man ble tynn av å drikke kaffe?

Hva lover de?

I følge Coffee Slenders (CS) egen nettside «kan tre kopper om dagen bidra til vektreduksjon». De viser til en forskningsstudie der CS gav 50 % reduksjon i blodsukkeret til 60 % av deltagerne. Derfor mener de det er sannsynlig at drikken også kan påvirke vekten og viser til en studie som gav 1,5 kg vekttap på seks uker. De viser også til noen grafer som er litt vanskelige å tolke og jeg finner ingen forskningsartikler av legen de oppgir som ansvarlig for studien.

På den norske siden derimot finner jeg til slutt en forskningsstudie som ser lovende ut. Det er en randomisert kontrollert studie* som har funnet et vekttap på 5kg over tre måneder. Det må jo være bevis godt nok, eller?

Inneholdet i Coffee Slender

CS inneholder et ekstrakt av grønn kaffe, altså kaffe som ikke er brent. Stoffet kan også trekkes ut fra rå kaffebønner og tilsettes kaffe, som i CS. I dyrestudier er stoffet vist å gi lavere blodsukker og fettsyrer i blodet etter måltidet. Dette høres altså veldig lovende ut, både diabetes og overvekt er jo store problemer i verden i dag. CS inneholder koffeinmengder tilsvarende vanlig kaffe.

Dypdykk i forskningen

Jeg fant en kjekk liten oppsummeringsartikkel på all forskningen på ekstrakt av grønn kaffe. Jeg sier liten, fordi det bare finnes tre randomiserte kontrollerte studier(i 2011) på stoffet. En av disse er heller ikke publisert. Det fantes også en studie som viste en vektreduksjon på hele 8 kg, men denne er blitt trukket tilbake etter anklager om juks.

Summen av resultatene fra de tilgjengelige studiene viser et vekttap på ca 2,5kg. Felles for alle studiene, er at de er av usikker kvalitet. Studien nevnt tidligere, der vekttapet var 5kg, har riktignok gitt CS til en gruppe og vanlig eller koffeinfri pulverkaffe til to andre grupper. Det er kjempebra, men deltagerne visste trolig hva de fikk, siden CS smaker annerledes enn vanlig kaffe. Tror du det kan virke inn på resultatet at de visste de fikk slankekaffe? Jeg tror det er svært sannsynlig.

Når man studerer vekttap er det også viktig å se på kosthold og livsstil. I disse studiene har noen oppgitt at deltagerne ble bedt om å spise vanlig, men de har ikke registrert hva de faktisk spiste. Hvis du skulle studere om et stoff gir vekttap, ville du ikke tatt hensyn til de to faktorene vi vet har sammenheng med vekta, kosthold og aktivitetsnivå?

Du har altså studier der deltagerne (antagelig) vet at de får et slankemiddel, uten at det er registrert hva de ellers spiser. Det er ikke god forskning.

Er det trygt?

Et viktig poeng rundt nye stoffer som oppkonsentreres og selges som helsekost er om stoffet er trygt å innta. Legemidler må gjennom forskning bevises å være trygt før det kan selges og selv her bommer man innimellom. Helsekostprodukter må ikke gjennom like strenge kontroller. CS er stort sett testet i tre måneder og studiene rapporterer ikke direkte om avhoppere og bivirkninger, unntatt to deltagere som hoppet av grunnet hodepine og urinveisinfeksjon.

Informasjon om langtidseffekter er altså usikker. Det er også usikkert om man må fortsette å bruke produktet for å opprettholde vekttapet. Dette gjør at jeg selv ikke ville turt å bruke CS over lang tid og jeg ville ikke prøvd det hvis jeg hadde og var medisinert for en kronisk sykdom. Som alle andre kosttilskudd bør man være forsiktig om man kombinerer dem med legemidler.

To drink or not to drink?

Jeg har stor forståelse for at mange som sliter med overvekt prøver midler som dette. Å oppnå varig vekttap er veldig vanskelig og krever massiv innsats over tid. Men, hvis disse midlene fungerte, ville vi ikke alle gått rundt og vært slanke? Enn så lenge er det bare endring av vaner og livsstil over tid som kan gi vekttap. Derfor har jeg tilsvarende liten respekt for firmaer som utnytter dette til å tjene penger på produkter som ikke fungerer.

Å gå ned 2,5-5 kg på noen uker med (vond?) kaffe er vel og bra, men sannsynligvis må du fortsette å drikke den i lang tid(med uvisste langtidseffekter) for å opprettholde vekttapet. Og på lang sikt har det sannsynligvis mer å si for vekten din om du drikker kaffen med eller uten rosinbolle.

*Randomiserte kontrollerte studier regnes som gullstandarden innen medisinsk studiedesign. Randomisert betyr at det er tilfeldig hvilken gruppe deltagerne havner i. Kontrollert betyr at man sammenligner intervensjonen, her CS, med placebo, her vanlig pulverkaffe. Studien bør helst også være dobbeltblindet, altså at verken deltager eller forsker vet om de får intervensjon eller placebo. Hvis deltageren vet det kan det påvirke resultatet og hvis forskeren vet det kan den kanskje ubevisst/bevisst påvirke deltageren.

Kilder:

  • I Onakpoya, R Terry, E Ernst, The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials, Gastroenterol Res Pract. 2011; 2011: 382852. doi: 10.1155/2011/382852

  • E, Thom, The Effect of Chlorogenic Acid Enriched Coffee on Glucose Absorption in Healthy Volunteers and Its Effect on Body Mass When Used Long-term in Overweight and Obese People, The Journal of International Medical Research 2007; 35: 900 – 908

  • J A Vinson et al, Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects, Diabetes Metab Syndr Obes. 2012; 5: 21–27. doi: 10.2147/DMSO.S27665 RETRACTED

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round