Nyeste innlegg:

Er det trygt å fullamme i seks måneder?


Ammedebatten har blomstret opp etter denne saken på TV2. Forskerne bak studien advarer faktisk mot å fullamme i seks måneder. Som gravid eller nybakt mor er det lett å bli forvirret og opprørt over slike saker, ingen vil vel påføre barnet sitt forsinket utvikling! Så hva skal man tro?

Morsmelk er fortsatt bra

Norske helsemyndigheter og Verdens Helseorganisasjon anbefaler fullamming til seks måneder. Morsmelk er selvfølgelig den beste og mest naturlige maten til spedbarn, men den er heller ikke perfekt. Spedbarn må for eksempel få D-vitamin fra noen ukers alder fordi morsmelk er en dårlig kilde til dette. Barn som er født for tidlig kan også trenge jerntilskudd en periode for å fylle opp egne jernlagre som de ikke har rukket å få fra mor.

Det er altså ikke uhørt at noen babyer må få tilskudd av næringsstoffer. Men trenger de også B12?

B12-mangel er vanskelig å diagnostisere

Det er ulike prøver man kan ta for å vurdere B12-status. Det vanligste er å måle B12 i blodet, men du kan også måle metabolitter som homocystein og metylmalonsyre. De to sistnevnte gir et bedre bilde av status men måles sjelden i allmennpraksis.

Det er ikke enighet i fagmiljøet om hvor grensen går for en B12-mangel. Dette gjør diagnostisering av mangel litt utfordrende. De bergenske forskerne som står bak denne nye studien setter grensen for en mangel lavere enn det som er vanlig praksis.

Hva som er riktig grense for mangel er vanskelig å si. Det er lite forskning på blodverdier hos spedbarn, så det er veldig bra at studier som dette setter fokus på viktige næringsstoffer for barnets utvikling.

Gir fullamming B12-mangel?

I min masteroppgave satte jeg meg godt inn i litteraturen rundt B12-status hos spedbarn. Mitt inntrykk av den samlede forskningen på dette er at B12-mangel nok er vanligere hos spedbarn enn man har tenkt tidligere. Det er svært sannsynlig, siden B12-mangel knapt diagnostiseres i Norge, i alle fall ikke ved Oslo Universitetssykehus som vi har data fra. Om det virkelige tallet er så høyt som 2 av 3, slik de finner i denne nye studien, er heller usikkert.

Noen næringsstoffer i morsmelk er avhengige av mors status. Slik kan det også se ut til å være med B12, men også her er det lite forskning. B12-konsentrasjonen i morsmelk varierer også og er lav fire måneder etter fødsel. Det er vist at mødre som er veganere har lavere B12-konsentrasjon i morsmelk enn andre, og veganere som ikke tar B12 får svært lite gjennom kosten.

Forskerne i Bergen mener rådet om fullamming til seks måneder bør endres til fire-seks måneder. Personlig heller jeg også mot sistnevnte, fordi det ikke er skadelig å begynne tidligere hvis barnet synes å være klart for det og fordi man kan komme litt tregt igang hvis man venter til barnet er seks måneder før det før første smak av mat. Dette er ikke et spesielt kontroversielt synspunkt og mange trodde at introduksjon av fast føde fra fire-seks måneder ville bli anbefalt i revisjonen av anbefalingene for spedbarnsernæring.

Kunnskap er makt

Det er mye man skal tenke på som vordende mor. Jeg synes det er litt tidlig å overdramatisere disse forskningsresultatene. Det rådet jeg vil gi til kvinner som planlegger å bli eller er gravide er å sjekke sin egen B12-status. Spesielt hvis du spiser lite B12-rike matvarer som kjøtt, fisk og melk. Dette kan du gjøre hos fastlegen din. Da kan du enkelt korrigere en eventuell mangel med tilskudd og være trygg på at morsmelken gir barnet ditt det det trenger.

Kilder:

 • Anbefalinger for spedbarnsernæring, Helsedirektoratet, 2001 (under revisjon)

 • Torsvik et al, Motor development related to duration of exclusive breastfeeding, B vitamin status and B12 supplementation in infants with a birth weight between 2000-3000 g, results from a randomized intervention trial, BMC Pediatrics, 2015

 • Greibe et al, Cobalamin and haptocorrin in human milk and cobalmin-related variables in mother and child: a 9-month longitudinal study, American Journal of Clinical Nutrition, 2013

 • Moen SH, Vitamin B-12 mangel hos barn, en litteraturstudie. Prosjektoppgave ved det medisinske fakultet, UiO, 2013

 • Roed C, Svaer vitamin B12-mangel hos spaedbørn brysternaeret af veganere, Ugeskrift for læger, 2009

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round