Nyeste innlegg:

Dropp sukkeravhengigheten!


Påsken er faretruende nær slutten og du har kanskje som meg nådd bunnen i påskeegget. I tillegg har du kanskje lempet litt på kostholdet i over en uke nå og spist litt godis og søtsaker både her og der? Du er ikke alene(det kan jeg garantere siden jeg er i akkurat samme bås selv!) om å ha gått litt i sukkerfella i påsken. Men hva kan du gjøre med det nå?

Mange sliter med sukkersug

Jeg møter nærmest daglig pasienter som føler seg avhengige av sukker. Behovet for det søte kan være utrolig sterkt når det først melder seg, typisk etter lunsj, rundt slutten av arbeidsdagen, etter middag og gjerne også utover hele kvelden.

Det finnes etterhvert en del studier som har sammenlignet sukkeravhengighet med rusmidler som kokain. I denne studien fant de at musene valgte sukkervann fremfor kokain, selv om de allerede var avhengige av kokain. Om dette virker likt hos mennesker er selvsagt veldig vanskelig å studere, men ting tyder på at når vi først får smaken på sukker er det svært vanskelig å si nei.

Finnes det en kur?

Jeg blir ofte spurt om dette og hadde jeg hatt en enkel kur mot sukkeravhengighet så hadde jeg vært en rik dame nå! Som de fleste har erfart finnes det ingen quick fix når du først er på sukkerkjøret. Det eneste som funker er god gammeldags av-sukring! Kall det gjerne en detox hvis det virker litt mer spennende da.

Du må altså jobbe deg gjennom abstinensene som kommer til å dukke opp de nærmeste dagene og virkelig bruke viljestyrken din til å unngå sukkeret. Det er tøft, men kommer du deg over de første 2-3 dagene er den verste biten overstått. Klarer du deg et par uker vil du sannsynligvis enkelt klare å si nei til søtsaker i hverdagen og kunne kose deg litt her og der uten å bli helt avhengig igjen.

Det høres kanskje lettere sagt enn gjort ut, men du vil ikke angre når du er ferdig! Ved å følge tipsene under er du også veldig godt på vei til å klare deg gjennom.

Et par tips på veien:

 • Ikke ha søtsaker liggende i huset. Det er nesten umulig å la være når sjokoladen roper på deg fra skapet. Kast det i søpla, ta det med på jobb eller gi det bort så fort du kan!

 • Sørg for å spise regelmessig i løpet av dagen så du ikke blir fristet til en rask løsning når du er sulten. Ikke hopp over frokost siden det kan føre til større søtsug utover dagen.

 • Velg sunne mellommåltider! Pass spesielt på å få i deg et mellommåltid mellom lunsj og middag.

 • Spis balansert til hvert måltid og unngå måltider som hovedsakelig består av raske. karbohydrater som fint brød eller pasta. Velg grove varianter i mindre mengder og fyll på med protein og grønnsaker.

 • Velg frukt i stedet for søtsaker når suget er verst. Det handler om å venne deg til søtsmaken fra frukt som er mildere enn rent sukker og inneholder mye mindre fruktsukker totalt.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round