Nyeste innlegg:

Er bee pollen sunt?


Har du som meg sett at alle plutselig putter noen gule klumper oppå smoothien sin? Dette er visstnok «bee pollen», eller bipollen på norsk, som plasserer seg i kategorien «supermat». Men hva er det egentlig, og er det nyttig å spise?

Pollen til frokost?

Litt pollen kan ifølge produsentene bidra til å beskytte mot sykdom, øke energinivået, gi bedre hud, redusere stress, øke utholdenhet, bidra til vekttap, regulere fordøyelsen og motvirke allergi. Og mye mye mer…

Skinner det igjennom at jeg er litt skeptisk til alt denne supermaten skal gjøre? Vel, det høres jo unektelig litt pussig ut å strø pollen på frokosten. Det må alle kunne være enige om. Men, jeg skal ikke la mine fordommer komme i veien for å vurdere dokumentasjonen bak bipollen på en skikkelig måte.

Men hva er bipollen da? Bipollen er faktisk maten til biene. Biene henter pollen fra planter, blander det med spyttet sitt og tar det med tilbake til bikuben der det lagres med honningen. Som med honning kan dermed pollen høstes fra bikuben.

Studert i mus og kaniner

Som med veldig mye annen supermat er det veldig vanskelig å finne ut akkurat hvordan man har kommet frem til de helsefordelene produktet skal gi. Så vidt jeg kan se i medisinske databaser er det gjort noe forskning på effekten av bipollen på rotter, kaniner og mus i laboratoriet. Slike studier tyder på at biepollen kan senke kolesterolet, beskytte leveren mot toksiske stoffer, virke antiinflammatorisk(i en petriskål i laboratoriet), muligens beskytte mot allergi, bidra med energi og næringsstoffer samt stressreduksjon.

På mennesker er det faktisk gjort en studie på godt voksne danske menn med sviktende hukommelse der en undergruppe muligens fikk bedre hukommelse etter tilskudd av pollen. Denne studien har jeg dessverre ikke tilgang til så metoden de har brukt er ukjent for meg.

Altså, tilskudd av bipollen er primært undersøkt i dyremodeller. Dyremodeller er veldig nyttig og det er riktig sted å begynne å undersøke effekten av en matvare på ulike helsefaktorer. Men, det er altfor tidlig å trekke konklusjoner om hvordan matvaren påvirker mennesker. At tilskudd av pollen til kaniner resulterte i bedre humør og økt livsglede(hvordan man enn måler det!) betyr ikke at man kan si at pollen har antidepressiv virkning hos mennesker. Men det er dette som gjøres i stor stil med produkter som supermat.

Hva inneholder bipollen?

Jeg ser flere nettsider som skryter av at bipollen er ernæringsmessig godt sammensatt, med ca 55 % karbohydrat, 15 % fett og 35 % fett. Det er en fordeling av næringsstoffer som er fin å ha i hele kosten. MEN! Fordelingen er klinkende likegyldig når det handler om enkeltmatvarer! Brød har for eksempel mest karbohydrat, men putter du avokado og skinke på den blir hele måltidet godt sammensatt av næringsstoffer. Så med mindre hele kostholdet ditt består av biepollen(noe jeg ikke vil anbefale), er altså ikke denne sammensetningen spesielt viktig.

Hvis du tar 1 teskje biepollen på frokosten din gir det totalt ca 0,2 gram fett, 2 g karbohydrat og 1,2 gram protein. Altså et helt ubetydelig bidrag i forhold til hva du faktisk spiser som resten av frokosten din.

Samme regnestykket gjelder for mikronæringsstoffer. Et produkt jeg fant til salgs i Norge inneholder 45 % av tiaminbehovet ditt, hvis du spiser 100 gram bipollen. Hvis du spiser en teskje derimot får du 2,2 % av dagsbehovet for tiamin og ca 2 % av behovet for sink. Altså fryktelig lite.

Som alle andre planter inneholder bipollen komponenter som antioksidanter og andre fytokjemikalier. Dette er sannsynligvis helsefremmende stoffer, men siden man inntar så lite bipollen om dagen gir det neppe et betydelig bidrag. Ved å sørge for å spise 5 om dagen med frukt og grønnsaker (eller mer!) får du i deg de antioksidantene du trenger.

Kan bipollen bedre allergi?

Her kommer vi til et punkt som er ganske interessant. Kan inntak av bipollen forebygge eller bedre pollenallergi? Visstnok er det observert personer som har blitt kvitt allergi ved å innta bipollen fra sitt nærområdet(dette har jeg ikke funnet direkte kilde på). Dette er i tråd med ny tankegang rundt allergi, at man ved å innta bitte bitte små mengder kan «trene» immunforsvaret til å forstå at allergener som pollen ikke er farlige for kroppen. Men, siden man ikke kan kontrollere hvilke planter biene henter pollen fra, og det neppe har noen hensikt å innta pollen fra andre steder i verden med helt annen flora enn der du bor er ikke dette noe jeg ville prøvd på egenhånd.

Det er faktisk enkelte som reagerer så sterkt allergisk på bipollen at de må på sykehus. I litteraturen rapporteres det om en voksen mann som måtte få blodet renset i en dialysemaskin etter å ha inntatt bipollen i en periode, og det er rapporter om anafylaktisk sjokk(akutt pustebesvær, tenke peanøttallergi) hos allergikere. Produsentene anbefaler at man starter med ett pollenkorn om gangen hvis man er allergisk, jeg tenker det er greiest å bare la være. Er du veldig plaget med pollenallergi vil jeg heller anbefale at du går til fastlegen for å diskutere vaksinering med kontrollerte mengder allergen i hygieniske omgivelser.

Bottom line:

Er det farlig: neppe med mindre du har pollenallergi eller er gravid/ammer

Har det dokumenterte helseeffekter: nei, kun mulige virkninger studert i laboratoriet

Bør du bruke penger på det: ikke hvis det er andre ting du faktisk trenger å bruke pengene dine på

Kilder:

- T. Iversen, a, K.M. Fiirgaardb, P. Schriverc, O. Rasmussenc, F. Andreasend, The effect of NaO Li Su on memory functions and blood chemistry in elderly people, Journal of Ethnopharmacology

Volume 56, Issue 2, April 1997, Pages 109–116

- Bożena Denisow1 and Marta Denisow-Pietrzyk, Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review, Journal of the Science of Food and Agriculture, doi: 10.1002/jsfa.7729

- Wójcicki J. The effect of pollen extracts on the endocrine function in rabbits. Herba Polonica. 1991;27:p. 151

- Akiyasu T1, Paudyal B, Paudyal P, Kumiko M, Kazue U, Takuji N, Takashi K, Yoshihisa N, Minoru K., A case report of acute renal failure associated with bee pollen contained in nutritional supplements, Ther Apher Dial. 2010 Feb;14(1):93-7. doi: 10.1111/j.1744-9987.2009.00707.x.

- Norsk Helseinformatikk, Allergivaksinering

- Norsk Helsekostopplysning, Bieprodukter

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round