Nyeste innlegg:

Er karbohydrater krise?

Lavkarbo-bølgen har dabbet av de siste årene men det er fortsatt steile fronter mellom dem som hevder karbohydrater er sunt og de som mener de er roten til alt ondt. Men, som med alt annet er bilde mer nyansert enn som så.

Hvilken mat gir karbohydrater?

Karbohydrater er så mye forskjellig! Hva tenker du på først, brød, frukt, poteter eller godteri? Hva man egentlig assosierer med karbohydrater er ofte veldig forskjellig, og det blir helt feil å diskutere hvor sunt karbohydrater er hvis den ene personen tenker på rosinboller og den andre på belgvekster.

Karbohydrater er en samlebetegnelse på flere ulike forbindelser. Alt fra sukker som brytes ned veldig lett og tas raskt opp i kroppen til mer komplekse stivelsesmolekyler som ikke gir like rask blodsukkerstigning og gjerne finnes i de samme matvarene som fiber.

Hvem snakker man om?

Kostholdsråd gis på generelt grunnlag til den voksne, friske delen av befolkningen. Så kan man selvfølgelig diskutere hvem som egentlig utgjør denne "friske befolkningen" når en så stor andel voksne nordmenn er overvektige og stadig flere får følgesykdommer som diabetes. Hvis man ser for seg en slank, ganske aktiv voksen mann er det selvfølgelig ikke noe noe åpenbart problem at han spiser flere brødskiver om dagen. Ser du derimot for deg en voksen, overvektig, prediabetisk mann vil han antakelig ha nytte av å redusere en del på karbohydratene.

Men altså, når man gir råd om et sunt kosthold til befolkningen, så gjelder de for friske personer uten ernæringsrelaterte sykdommer.

Karbohydrater er energi

Maten vi spiser bidrar i store trekk med energi, proteiner til å bygge vev, fettsyrer som gir energi eller inngår i organer som hjernen, vitaminer, mineraler og andre bioaktive stoffer. Karbohydrater i seg selv gir hovedsakelig energi, men karbohydratrike matvarer som grovbrød bidrar også med næringsstoffer og fiber.

Er du overvektig er det selvfølgelig ønskelig å redusere energiinntaket. Da vil det for de fleste være enkelt å redusere inntaket av en del karbohydratkilder som brød, ris og pasta. Men det er faktisk ikke slik at en lavkarbodiett nesten helt uten karbohydrater er det mest effektive for vekttap. Studier viser faktisk at de fleste dietter er omtrent like effektive over tid. Med en lavkarbo-diett går man gjerne ned litt mer effektivt i starten, men så stabiliserer oftest vekttapet seg på et ganske likt nivå. Det er sannsynlig at det er individuelt hva som er mest effektivt, avhengig av hva man liker å spise og hvilket utgangspunkt man har.

All carbs are not created equal

Som sagt er det mange ulike matvarer som inneholder karbohydrater. Det er ingen som anbefaler et høyt inntak av raske karbohydrater som brus, godteri, loff, hvetebakst og kaker. Selv om enkelte hardnakket påstår at helsemyndighetene gjør det!

Sunne karbohydrater derimot, som inneholder mye fiber og derfor metter godt kan de fleste trygt inkludere i kosten. Disse inneholder også mer vitaminer og mineraler slik at kroppen får mye godt den trenger. Eksempler på sunne karbohydratkilder er grove kornprodukter, havregryn, beelgvekster som bønner, linser eller kikerter, grønnsaker og frukt.

Det du vet, har du godt av!

Det skal mye til å argumentere for at det er usunt med linser, gulrot og epler. Jeg liker Bama sitt slagord veldig godt: det du vet har du godt av! Alle vet egentlig at grønnsaker og frukt er sunn mat, men med alt kostholdstoffet som har stått i mediene de siste årene er det lett å begynne å tvile på barndomskunnskapen sin. Et eple er sunnere enn en sjokolade, selv om det er fruktsukker i eplet. Grønnsakssuppe er sunnere enn baconpølse, selv om det er stivelse i poteter og andre rotgrønnsaker. Havregrøt er sunnere enn egg og bacon, selv om sistnevnte er innmari godt innimellom!

Jeg tror at veldig mange går rundt og er utrolig forvirret rundt hva som er sunt i dagens samfunn. Eller, jeg vet det, for jeg møter pasienter hver dag som forteller meg det. Hvis du lar deg påvirke litt mindre av "kostholdsråd" i VG, på kvinneguiden.no eller tilsvarende sider, og tenkte litt mer på hva du egentlig vet inni deg at er sunn fornuft, da tror jeg du vil synes dette med mat og helse er mye enklere. Og er du sunn og frisk trenger du absolutt ikke ha dårlig samvittighet for å ta deg en baguettebit her og der, selv om det ikke er grovbrød!

Referanser:

- Shai, I, et al, Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet, New England Journal of Medicine, 2008

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round