Nyeste innlegg:

Gravid? Spiser du nok jod?


Jod (iodine på engelsk) er et næringsstoff det har vært lite fokus på frem til nå. Det er faktisk først de siste årene at dette essensielle næringsstoffet har kommet med i norske tabeller over næringsstoffinnholdet i ulike matvarer. Så det har vært ganske vanskelig å få oversikt over hvor mye man får i seg.

Jod er et spesielt næringsstoff fordi det finnes i jordsmonnet og hvor mye jod som finnes i maten er derfor avhengig av hvor maten kommer fra. Jordsmonnet i Europa inneholder lite jod.

I kroppen vår trenger vi jod til blant annet hormoner i skjoldbrukskjertelen. Får man en alvorlig jodmangel(eller overdose jod!) kan man utvikle struma, der skjoldbrukskjertelen, som ligger i halsen, sveller opp. Jod inngår i mange fysiologiske prosesser i kroppen og derfor vil en mangel tidlig i livet eller allerede i mors liv være spesielt ugunstig. Effektene av en mild til moderat jodmangel kan også være negativt for barnets utvikling under graviditeten.

Risikogrupper for mangel

I vår del av verden har vi tilgang til et stort utvalg matvarer hele året. Det er derfor ganske lett å spise variert og få i seg de næringsstoffene vi trenger. Men, det er også lett å falle for fristelsen til å spise lite næringsrik fastfood og sukkerrik mat.

Mange velger også å redusere inntaket av store matvaregrupper som melk, kjøtt eller kornvarer. Dette kan være helsefremmende i forhold til livsstilssykdommer, men krever at man har satt seg litt inn i hvilke næringsstoffer man reduserer inntaket av og om man har nok alternative kilder til dem igjen i kostholdet. Grupper som har økt behov eller lavt matinntak, typisk gravide, barn og eldre er også spesielt utsatt.

Ny rapport om nordmenns jodinntak

Nasjonalt råd for ernæring har gått gjennom studier på norsk jodinntak og kommet med en ny rapport der de roper varsku om lav jodstatus, spesielt hos unge kvinner. Gravide har også høyere jodbehov enn andre og det krever ofte at man gjør bevisste endringer i kostholdet. Sped- og småbarn får ofte i seg nok jod siden en del barnemat er beriket, mens fullammede spedbarn er prisgitt mors status og er i risiko for å få for lite hvis mor spiser for lite jodrik mat. Menn og større barn har generelt nok jod i kosten når de bruker melkeprodukter.

Kan man ikke bare måle status?

En del næringsstoffer er det tidkrevende, dyrt og vanskelig å måle om man får nok av. Jod er et eksempel på det. For å måle jodstatus må man ta en urinprøve. Hvor mye jod man skiller ut indikerer om man har nok eller ikke. Men, dette er et mål på kortidsinntaket i kosten, så metoden egner seg dårlig til enkeltindivider. Hvis du virkelig skal måle din egen status må du samle all urinen din i opptil 10 dager for å få et godt bilde. Det er ganske upraktisk!

Et bedre mål er å se på hvor mye jod man spiser.

Kilder til jod

De viktigste jodkildene i norsk kosthold er fisk og melkeprodukter. Kostholdsundersøkelser i befolkningen har vist at en del unge kvinner bruker litt lite av disse matvarene.

Melkeprodukter bidrar med ca 60-80 % av jodinntaket og er derfor den kvantitativt største kilden. Erstatningsprodukter av planter som soya, havre og ris inneholder ikke jod og er derfor ikke en fullverdig erstatning for kumelk. Det anbefales å bruke magre meieriprodukter hver dag, og en enkel huskeregel er at 3 porsjoner om dagen dekker behovet. 1 porsjon er for eksempel et glass melk, ett beger yoghurt og en porsjon ost.

En annen viktig jodkilde er mager fisk som torsk, sei og hyse. Fet fisk er faktisk bare halvparten så rik på jod som mager fisk, og veldig mange spiser hovedsakelig fet fisk. Unntaket er makrell i tomat, en porsjon dekker over halve dagsbehovet for jod.

En annen god kilde til jod er egg.

Er du i risikosonen?

Er du gravid, har planer om å bli det eller ammer det er det altså grunn til å tenke litt på jodinntaket. Hvis du bruker lite meieriprodukter og ikke har et voldsomt inntak av fisk eller egg anbefaler Ernæringsrådet i rapporten sin at du tar tilskudd som inneholder jod. I Norge er det hovedsakelig jod i multivitaminpreparater. Barn er også en risikogruppe, spesielt hvis de ikke har noe særlig melkeprodukter i kosten. Er du veganer bør du også være obs på om du har noen jodkilder i kosten.

Rapporten er også en påminnelse om at vi bør spise mer mager fisk. Fet fisk er veldig sunt, men å variere kosten med ulike fiskeslag er det beste. Prøv å erstatte en kjøttmiddag i uken med mager fisk som en god start.

Kilder:

- Nasjonalt råd for ernæring, Risiko for jodmangel i Norge, identifisering av et akutt behov for tiltak, IS-0591, 2016

- Iodine Deficiency in Europe, a continuing public health problem, WHO/Unicef, 2007

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round