Nyeste innlegg:

Heia Pascal!


Jeg vet ikke om Pascal ville godkjent disse, men det er intet mindre enn en Snickers-ostekake med Oreobunn! Jeg har laget den helt selv. Med unntak av Snickersen da. Og Oreoene. Ikke hadde jeg tenkt å dele den med masse folk på en skoleavslutning heller. Men nok om det.

Konditoren Pascal var fremme i helgen og langet ut mot posekaker og ferdigmikser som florerer til avslutninger og samlinger på denne tiden av året. Han mener norske barn blir mat-analfabeter når de ikke får være med på kjøkkenet å lage mat fra bunnen av. Han møter motstand fra travle mammaer som står midt oppi tidsklemma med skoleavslutninger rundt hvert hjørne og hyller posekakens fortreffelighet.

Jeg skjønner dem veldig godt. Ingen har heller vondt av litt posekake når det koker som verst i heimen.

Men, hvis vi tenker på alle de andre anledningene vi tyr til Toro-brownies i, så er jeg helt enig med Pascal.

Det handler om matkunnskaper

Mange av helseutfordringene Norge står overfor med overvekt, fedme og diabetes skyldes kostholdet vårt. Og selv om det går an å spise relativt sunt på halvfabrikata er det ikke til å komme unna at kunnskap om råvarer, tilberedning og eksponering til ulike smaker i tidlig alder er viktig for å et sunt kosthold i voksen alder.

En posekake i ny og ne er helt greit, men en oppvekst som kun består av kjøttbaserte halvfabrikata blottet for krydder og grønnsaker og med mye fett, raske karbohydrater og salt er ikke en oppskrift på sunne matvaner senere i livet. Jeg har tidligere skrevet at halvfabrikata kan være helt greit i ny og ne, og det mener jeg fortsatt. Men det fordrer at man velger produkt med omhu og gjerne tilsetter noe grønnsaker. Er man derimot ikke i stand til å koke brokkoli, så blir det litt vanskelig. Posekake-debatten(om man kan kalle den det) handler altså om mye mer enn bare brownies.

I kveld hadde vi deilig ingefær, lime og soyasaus-marinert laks til middag. Masse smak, kjempesunt og den lager seg selv på null tid i ovnen. Det er nok ikke noe man finner på å lage i voksen alder om man er oppvokst på fiskepinner, med mindre man utvikler en veldig stor matinteresse senere.

Sett av tid til matlagningen

Lettere sagt enn gjort tenker mange sikkert. Og det er ikke realistisk å diske opp med de flotteste retter laget helt fra bunnen hver eneste dag. Men det er heller ikke poenget! Noen dager blir det fiskekaker på brødskiva til middag, men de andre dagene, når man faktisk har mer tid til overs er det utrolig fint for barn å være med på kjøkkenet. Småspiste kresne barn er også mer tilbøyelige til å smake på mat de har vært med på å lage selv.

Oppskriften på Snickerskaken finner du her, den er faktisk veldig enkel å lage, men det blir bitte litt mer oppvask enn av posekake. Og du må vente 3 timer mens den kjøler seg ned i kjøleskapet. Det er vanskelig, men verdt det!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round