Nyeste innlegg:

Mat mot oppblåsthet

Luft i magen er helt vanlig og absolutt ikke farlig å ha. Men, ganske mange mennesker sliter med oppblåsthet som er plagsom, smertefull og så så fremtrendene at du kan bli tatt for å være gravid. Heldigvis kan du gjøre enkle bytter i matveien som gir mindre luft i magen.

Løk er en skikkelig versting for oppblåsthet!

Hva kommer luften av?

Luft i magen kommer av at bakteriene i tykktarmen vår spiser opp ikke-absorberbare fibertyper eller enkelte sukkerarter vi spiser. Laktose er et eksempel på en sukkerart enkelte får luft i magen av. Egentlig er luft et litt misvisende ord, for det dannes egentlig ulike typer gasser i denne prosessen, det lukter jo ikke akkurat frisk luft når gassen slipper ut.

Disse fibertypene finnes i mange forskjellige matvarer, gjerne grønnsaker, frukt, fullkorn og belgvekster. Altså i sunn mat som vi ikke bør utelukke fra kosten. Alle kjenner jo til at man blir «luftig» i magen av et måltid med ertesuppe eller mat med mye bønner.

Luft i magen kan også komme som følge av at vi svelger luft. Enten fordi vi svelger ekstra luft når vi tygger mat eller tyggegummi eller gjennom kullsyreholdig drikke som inneholder gass.

Oppblåsthet, eller heller stinnhet, kan også skyldes at vi rett og slett spiser for mye på en gang! Har du for eksempel spist lite i løpet av dagen og så en veldig stor middag kan det gi ekstra ubehag i magen.

Hvilke matvarer gir luft?

Som nevnt er klassikerne kål, bønner, linser, brus og laktose kjent for de fleste. Så disse kan man prøve seg uten å se om det gjør noen forskjell.

Andra matvarer som faktisk ofte nevnes for å gi flat mage fordi de er vannrike kan hos mange gi motsatt effekt og mer luft, fordi de inneholder stoffer som tas opp dårlig og derfor går til bakteriene i tarmen. Dette kan være aspargues, vannmelon, avokado, epler eller juicer.

Løk og hvitløk er 2 andre «verstinger» når det kommer til gassdannelse. De er kjempesunne grønnsaker som man absolutt bør ha i kosten, men mange må begrense mengdene for å ikke bli altfor oppblåst i hverdagen.

Det er også blitt oppdaget at hvete, rug og bygg inneholder karbohydrater som kan bidra til luft i magen. Det er altså ikke gluten som gir problemet, med mindre du har cøliaki. Spiser du mye kornprodukter kan du forsøke å begrense mengden litt og bytte ut noe med havre eller speltprodukter, som inneholder mindre av disse stoffene.

Mat-bytter for mindre luft

Egentlig er det ganske individuelt hvilke matvarer som gir luftplager hos den enkelte. Derfor kan det være lurt å lage seg en liten dagbok over hva du spiste når du ble skikkelig oppblåst, for å se om det er noe mønster.

For noen år siden ble det utviklet en diett i Australia som kategoriserte mat etter hvor magevennlig den er. Den heter FODMAP-dietten og er vitenskapelig vist å bedre plager som luft, typisk ved irritabel tarm syndrom(IBS). Enkle bytter basert på den dietten kan være greit å prøve selv, hvis du bare er plaget med luft i ny og ne. Har du større plager bør du oppsøke fastlegen for utredning og eventuelt henvisning til klinisk ernæringsfysiolog. Finnes ikke klinisk ernæringsfysiolog på sykehuset ditt kan de prøve å finne en som jobber privat, feks via nettsidene til KEFF.no.

Her er en grov oversikt over mat som gir lite luft, fra Helsedirektoratet:

Ting å huske på når du endrer kosten

Å prøve seg frem med små kostholdsendringer er helt ufarlig å gjøre, og mange endrer jo hva de spiser med jevne mellomrom. Men, det er viktig for å få i seg alt du trenger at du ikke kutter ut store grupper med matvarer helt fra kosten, for eksempel kjøtt, fisk, grønnsaker eller melkeprodukter. Men å bytte ut med mer magevennlige varianter fra listen over kan du fint gjøre på egenhånd. Det er også viktig å prøve ting flere ganger, siden det er mange faktorer som spiller inn på hvordan magen vår har det. Fikk du luft i magen etter å ha spist en matvare bør du prøve en gang til for å være sikker. Det kan også hende du tåler en mindre porsjon, feks et halvt eple, bedre enn et helt.

Kilder:

-The FODMAP diet, Monash University

- Kosthåndboken, Helsedirektoratet

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round