Nyeste innlegg:

5 tips til en sunnere matpakke


Eksempel på enkel og god lunsj inntatt av undertegnede i forrige uke!

Matpakka er elsket av noen og hatet av andre. Mange tenker fortsatt at matpakke er synonymt med svette brunostskiver på kneip med et hint av leverpostei fra skiva under. Æsj(Hvis det er lov å si?). Men matpakka trenger ikke være sånn!

Personlig er jeg skikkelig fan av matpakka! Både fordi det er billig, jeg kan få det akkurat som jeg vil(jeg er kanskje litt vel opptatt av det da, som ernæringsfysiolog, men pytt pytt) og fordi lunsjen oftest blir ganske sunn. Under kommer jeg med et par tips på veien mot supersunn matpakke!

1. Inkluder grønnsaker.

Dette er kanskje det aller viktigste steget til en sunn matpakke. Mange av oss velger veldig sunn mat til hverdags, men det er lett å glemme å inkludere grønnsaker også til andre måltider enn middag. Ved å bytte ut for eksempel en brødskive med noe grønt får du i deg flere ulike næringsstoffer og samtidig mindre kalorier, som er nyttig for de fleste av oss. Jeg liker å ha med cherrytomater, gulrot, paprika eller avokado til matpakka. Mye enklere å spise ved siden av enn å drive å kutte opp salat og styre veldig med tilberedning. En frukt til dessert er også et mye bedre valg enn sjokoladen fra kiosken som fort frister veldig. For du kjøper jo ikke den når du har med en deilig nektarin eller blåbær ikke sant?

2. Velg grovt

Brødmat har fått et ufortjent dårlig rykte etter min mening. Jeg spiser ofte brød og knekkebrød til lunsj selv, og lever godt med det. Det anbefales også fra Helsedirektoratet at grove kornprodukter inngår i det daglige kostholdet. Men, det krever litt innsats å lage sunn brødmat. Det aller viktigste er at du velger grove produkter, som er mer næringsrike og fiberrike enn fine produkter. Derfor metter de også mer. Brødskiver eller knekkebrød er også et bedre valg enn rundstykker og baguetter, siden sistnevnte ofte kan bli en veldig stor porsjon med karbohydrater. Velger du grovt, og husker på råd 1 og 4 i denne teksten, er du langt på vei til en sunn brød-lunsj.

3. Husk proteiner

Faren med et brødmåltid er ofte at vi er litt for dårlige med pålegg. Knekkebrød med syltetøy er ikke en godt sammensatt lunsj! Vi nordmenn får enkelt i oss nok proteiner i kosten, men det er likevel fint å huske på protein til lunsj siden det metter godt og hindrer at vi overspiser på karbohydrater. Proteinrikt pålegg som ost og skinke, egg, røkelaks, makrell i tomat, cottage cheese, kyllingfilet eller fiskekaker er kjempelurt å bruke jevnlig. Jeg liker også å ta et glass mager melk, biola eller lettyoghurt med lunsjen for å få i meg mer proteiner som holder meg mett lenge.

4. Lei av brødskiver? Prøv middagsrester!

Middag er ofte et bedre sammensatt måltid enn lunsj og frokost. Middagen inneholder ofte grønnsaker, en god proteinkilde og noe karbohydrat. Mens lunsj og frokost for mange består av litt for mye karbohydrater og litt lite protein og grønt. Derfor er middag til lunsj en god idé for mange! Hvis det i tillegg fører til at du spiser litt mindre porsjon til middag eller kaster litt mindre middagsrester er det også superbra for både vekta og miljøet.

5. Planlegg for uken

Planlegging er alfa og omega i et sunt kosthold, uansett hvilket måltid det er snakk om. For å lage sunne matpakker er du nødt til å ha råvarene tilgjengelig hjemme, eller på jobb hvis du er så heldig å ha en brukbar kjøkkenkrok der. Husk å kjøpe litt ekstra grønnsaker som passer å ta med til lunsj, ha et par makrell i tomat-bokser i skapet, egg som kan kokes dagen før, frosne bær du kan ha i yoghurt eller knekkebrød tilgjengelig og du er godt på vei til å nyte sunne matpakker hele uken! En fast handleliste med de produktene du bruker mest kan også være et lurt triks.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round