Nyeste innlegg:

Hvor sunn er kaffen din?


Foto: Wix.com

Det virker som om kaffebarene spretter opp på hvert hjørne om dagen og det er lett å bli fristet til et besøk både titt og ofte. Men, hvor sunne er egentlig ulike kaffedrikker, og hva bør du velge?

Kaffe og helse

Nordmenn er beryktet for å drikke mye kaffe. Faktisk drikker vi i snitt 4,5 dl hver dag(1). Kanskje handler det om at vi trenger litt ekstra piff i de mørke vintermånedene våre? Men er så mye kaffe egentlig sunt?

Det forskes mye på kaffe og sammenhengen med ulike sykdommer. Nettopp fordi vi drikker så mye er det en interessant problemstilling. Samtidig er det vanskelig å forske på noe som en stor del av befolkningen bruker mye, for da har man ikke så mange ikke-kaffedrikker å sammenligne med at det gir mening.

Mange tenker at de bør redusere kaffeinntaket sitt og har dårlig samvittighet for å drikke det daglig. Hvor dette kommer fra vet jeg ikke, kanskje en tanke om at noe som er så godt ikke kan være bra for deg?

Faktisk er det ingen grunn til å fraråde å drikke kaffe, selv hver dag. Inntil 6 kopper om dagen er ansett å være helt ufarlig(2). Kaffedrikking er assosiert med lavere risiko for å utvikle diabetes type 2, hjerte- karsykdom, kreft, slag og gallestein. Kaffe er også en viktig kilde til antioksidanter i norsk kosthold.

Unntaket er gravide, barn (selvsagt kanskje, men husk på energidrikker med koffein!) og personer med dårlig regulert blodsukker eller blodtrykk, ifølge Harvard.

Filterkaffe er den sunneste kaffetypen du kan drikke, mens presskannekaffe og kokekaffe inneholder mye mettet fett som kan være ugunstig hvis du har høyt kolesterol eller økt risiko for hjertesykdom(3).

Hva bør du velge i kaffebaren?

Svart filterkaffe er som nevnt den sunneste varianten, den inneholder også bare et par kalorier per kopp. Så drikker du 6 kopper om dagen er det greit at de fleste er svart kaffe, eventuelt med litt melk, for at kalorinntaket ikke skal bli altfor høyt. Når det er sagt er det sunnere å drikke mager melk som faktisk inneholder en del protein og andre næringsstoffer, enn for eksempel rene sukkerdrikker som brus og juice.

Skal du ha noe litt mer fancy, er det mye å velge mellom. En kaffe latte kan faktisk være et fint lite mellommåltid om du er litt sulten og har lyst på noe godt.

Det viktigste å passe på når man kjøper kaffe ute er å ikke fylle på med sukker. Sukker er som kjent bare tomme kalorier du ikke trenger. Det kan fort bli mye sukker hvis du kjøper kaffe nesten hver dag. Sirup bidrar fort med 50-100 kalorier til kaffekoppen din. Det samme gjelder sjokoladesausen som gjør moccaen så god…

Når det kommer til melk vil jeg anbefale å velge lettmelk hvis du drikker kaffe med melk ofte. Helmelk har mye mettet fett du ikke trenger. Er du kun en sporadisk kaffebar-gjenger er ikke litt helmelk fra eller til så farlig, som med alt annet er det kostholdet ditt til hverdags som har størst betydning.

Kort oppsummert:

 • Ikke ha dårlig samvittighet for å drikke flere kopper kaffe hver dag

 • Ikke gjør kaffepausen til et sukkerkick

 • Velg lettmelk over helmelk hvis du drikker kaffe ofte

Kilder:

 1. Folkehelseinstituttet, Fakta om koffein og koffeinholdige drikker

 2. Harvard School of Public Health, «Other healthy beverage options»

 3. Norsk Tidsskrift for Ernæring, Kaffe og Hjertehelse, Erik Arnesen

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round