Nyeste innlegg:

Dette spiser en ernæringsfysiolog på en dag!

Jeg er opptatt av at sunt kosthold skal være tilgjengelig for alle og ikke kreve store utgifter eller mye matlagning. Det her er viktig for meg fordi det florer så mange dietter og teorier rundt omkring på nettet om supermat, avanserte fastregimer og dyre pulvertilskudd. Men ikke på noe tidspunkt i min 5 år lange ernæringsutdanning er disse tingene nevnt som nødvendige for vanlige mennesker.

Så i dag har jeg dokumentert alt jeg har spist i løpet av dagen. Det er jo stort sett bare de grønneste, mest fotogene rettene som havner på instagram, så jeg tenkte det kunne være interessant å vise en hel dag, inkludert brødskiver med leverpostei.

En dag vil selvsagt aldri være representativ for et helt kosthold, men det er ment å være et eksempel på hvordan en vanlig, sunn dagskost kan se ut.

Kalorier og gram proteiner og alt sånt blir det for slitsomt å regne på, så det gjør jeg ikke. Det trenger ikke du heller! Spiser du deg passe mett på sunn, variert mat vil du høyst sannsynlig få i deg den næringen du trenger.

Frokost:

Jeg liker å spise frokost på jobb. Mest fordi jeg også liker å sove og får mer tid til det når jeg ser over dagens avtaler og leser mail enn om jeg spiste hjemme. Min favorittfrokost i hverdagen er kjøleskapsgrøt laget med skummet kulturmelk, chiafrø, havregryn, litt yoghurt og tinte bringebær på toppen.

Jeg lager helst til et par dager om gangen, derfor ser bollen så grisete ut!

Lunsj:

Brød er helt ok å inkludere i kostholdet. Jeg spiser en del brødlunsjer siden det er både lettvint, billig og godt. Dette er hjemmelaget surdeigsbrød som metter godt(snikskryt!). Makrell i tomat er også en favoritt hos meg, det blir sjelden mer enn 1-2 fiskemiddager i uken så litt til lunsj hjelper godt på totalen! Disse små smoothie-boksene fant jeg i butikken i dag og de kommer jeg definitivt til å kjøpe om igjen!

Lunsjdessert:

Jeg blir skikkelig fysen etter lunsj hvis jeg blir sittende foran dataen. Kaffekoppen er alltid til stedet, og her hadde jeg også en halv YT-bar med peanøtt- og sjokoladesmak. Den er dødsgod dere.

Totalt antall kaffekopper i dag: 4. Jeg må tilstå at det ofte blir et par flere enn det de fleste dager... Jeg er veldig glad i kaffe!

Mellommåltid:

I 15-tiden blir jeg oftest veldig sulten og må spise litt for å ikke angripe kjøleskapet når jeg kommer hjem. Yoghurt, banan og jeg tok litt müsli oppi yoghurten også. Mange av mine pasienter, og meg selv inkludert, hopper ofte over dette måltidet. Da blir man fort både litt grinete og megasulten når man kommer hjem og skal lage middag. Et lite, sunt mellommåltid mellom lunsj og middag er derfor en lur ting å innføre.

Før middag:

Det lå ikke an til å bli middag før rundt 1900 i dag, så da tok jeg en halv skive med pålegg istedet for å småspise litt her og der helt frem til middag. Småspising blir fort til et lite måltid, og du kan risikere at du ikke engang er sulten når maten står på bordet. Et halvt knekkebrød eller en brødskive kan være en grei måte å unngå det på.

Middag:

Hjemmelaget potetstappe og laksekaker i dag! Supergodt! Finhakk laksefilet eller annen fisk, du kan også blande, og tilsett det du liker av krydder. Her er det sennep, dill, litt salt og pepper. Da blir det nesten 100% fisk i fiskekakene.

Kvelds:

Det var ikke en del av planen med sjokoladecookies til kvelds på en hverdag, men når broren min kommer innom og har med nybakt så går det jo ikke an å si nei! Fin avslutning på dagen og absolutt lov i et ellers sunt kosthold.

Oppsummert:

Jeg er fornøyd med at jeg spiste hvertfall 5 porsjoner frukt og grønt i dag, fikk i meg sunt fiskefett, hadde mat på jobb til klokka 15-sulten og hodet føles litt klarere uten så mye kaffe! Cookiesene hadde det selvsagt vært sunnere å droppe, men som sagt, litt søtsaker er det plass til i et balansert kosthold.

Hva synes du?

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round