Nyeste innlegg:

Derfor bruker jeg IKKE kostplaner!


Bilde fra wix

Mange kommer til ernæringsfysiolog og tenker at de skal få en kostplan. Det er kanskje naturlig å tenke, og jeg vet det brukes av andre faggrupper, men jeg har knapt delt ut noen slike planer. Det er ikke fordi jeg er kjip eller ikke vil gi pasienten det den ønsker, men fordi en slik plan har lite med mat og ernæring i praksis å gjøre.

Hvorfor kostplan?

Jeg skjønner at hvis man har kommet dit at mat bare er masete, kanskje fordi vekten stadig øker eller man bare ikke aner hva som egentlig er sunt, så er det fristende å få en plan i hånden med en «fasit».

Det er jo naturlig å tenke; man får en resept hos legen, selvsagt bør man få en kostplan hos ernæringsfysiologen!

Men kosthold er så mye mer komplisert enn medisiner. Nettopp derfor er det ikke særlig nyttig å dele ut rigide planer. Selvsagt er det anbefalt med kostplan ved enkelte diagnoser, men det gjelder absolutt et mindretall.

Jeg kan også se nytten hos fitnessutøvere og lignende, som bruker mesteparten av sin energi på å jobbe seg ned på en unormal og ofte usunn fettprosent. Men for meg som helsepersonell innen ernæring, er ikke det en gruppe jeg jobber noe særlig med. Å hjelpe folk til å pine kroppen sin ned i veldig lav vekt? Nei takk, jeg jobber med å gjøre kropper friskere, ikke sykere!

Mat handler om mer enn næringsstoffer

Jeg kan sette opp en grei kostplan til meg selv uten altfor store problemer, i alle fall for et par uker. Men det er jo fordi jeg vet nøyaktig hva jeg selv liker! Hvis jeg skal begynne å sette opp en plan for et annet menneske derimot, aner jeg jo ikke om vedkommende liker epler eller bananer, brødskiver til frokost eller müsli, laks eller torsk, leverpostei eller skinke osv osv. Det vil altså ta fryktelig lang tid å snakke om alt dette med personen for så å sette opp en plan som kan følges over tid.

Ja, selvsagt kan man bytte ut peanøtter med mandler og kylling med svin, men hva er egentlig vitsen med en plan da hvis alt uansett skal byttes ut?

Life happens!

Så du har en plan. Ifølge den skal du kanskje spise pitapizza på lørdag. Men så har vennen din bursdag og inviterer med ut på burgerrestaurant. Hva gjør du da? Sitter du hjemme fordi du ikke kan spise burger og drikke øl etter planen? Blir du med uten å spise? Eller blåser du i hele planen og blir med ut likevel? De første to alternativene er åpenbart helt tullete, med mindre du er allergisk mot hamburgere. Og velger du nummer tre, hva skulle du egentlig med en plan da?

Jeg vil tippe at de aller aller fleste ender opp med å ikke følge planene de har fått, fordi det ikke funker.

Variasjon er viktig

Det er en viss fare for at enkelte vil henge seg så opp i en plan at de vil følge den slavisk i lang tid. Det er ikke alltid jeg som fagperson har anledning til å følge opp. I så fall vil planen kunne være direkte skadelig hvis den ikke dekker alle næringsstoffene som kroppen trenger over tid.

Det er helt sikkert en del mennesker som spiser mat som ikke dekker deres behov i utgangspunktet. Men da skjer det på eget ansvar. Det er noe helt annet enn om en plan jeg har satt dem på fører til næringsstoffmangler.

Det tar faktisk veldig mye tid å sette opp og næringsberegne et kosthold som dekker alt av næringsstoffer. Særlig over lang tid.

Jeg har spist etter kostplan selv

Jeg har laget kostplaner til meg selv på ernæringsstudiet. Og fulgt dem. Det var helt fryktelig. Så for å ville ha en kostplan tenker jeg først og fremst at man ikke kan ha fått det før! Du må nemlig planlegge alt du skal spise ned til minste detalj for å følge planen. Du kan ikke bare ta det du har i kjøleskapet, eller det resten av familien har lyst til å spise. Du kan heller ikke alltid ta det du har lyst til å spise!

Selvfølgelig er en fordel å planlegge maten sin litt for å unngå kjappe, usunne løsninger. Men er du utsultet klokka 3 og egentlig skulle spist en laksewrap som du har glemt å ta med, ja, da har du jo egentlig ikke noe valg enn å luske sulten hjemover i påvente av neste måltid på planen.

Kostplaner tar ikke hensyn til dagsvariasjon i sult. Noen dager klarer man seg fint med tre hovedmåltider, andre dager må det opptil flere mellommåltider til. Det er helt normalt!

Hva er alternativet da?

Kommer du til meg for kostråd så vil jeg gi deg verktøy og kunnskap til å velge den beste maten for deg. I min veiledning legger jeg vekt på at den enkelte skal gjøre bevisste valg i matveien, enten man velger å spise sunt eller skeie ut. Du vil ikke få beskjed om å spise en gulrot klokka 16 på onsdag, men råd om og tips til hvordan du kan spise 2-3 porsjoner grønnsaker om dagen.

Jeg vil prøve å lære deg hvordan du kan velge sunt i flere situasjoner, slik at du kan ta gode valg i lang tid fremover. Noen vil ha nytte av litt mer detaljert informasjon om hvordan de skal sette sammen måltider og forslag til hverdagsretter. Men det er mye mer fleksibelt enn en plan!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round