Nyeste innlegg:

Hvor mange klementiner kan du spise på en dag?


Bilde fra frukt.no

Spør du en ernæringsfysiolog hva man bør kose seg med i julen av sunt snacks så vedder jeg på at alle vil svare klementiner! Og det sier seg jo egentlig selv, siden frukt er søtt og godt men inneholder mindre kalorier og flere næringsstoffer enn annen mat. Men går det ikke en grense et sted? Eller kan du spise ubegrenset med klementiner hver dag?

Frukt er sunt!

For å ta det først: frukt er kjempesunt og det er absolutt noe man bør spise hver dag. Men, som alle ernæringsdiskusjoner ender med; alt med måte er det beste. Derfor er det naturligvis ikke sunt å bare spise frukt hele dagen heller, eller kjøtt, eller mandler eller hva det nå skulle være.

Som huskeregel for hvor mye frukt og grønt man skal spise er 5 om dagen fint. Av dette skal ca 2,5 porsjon, eller 250g være frukt(eller bær). En klementin veier ca 70g, så hvis du spiser 3-4 klementiner er det faktisk helt perfekt!

Så hva med 10 klementiner da?

10 klementiner er ganske mange på en dag! Men er det for mye? Du vil få i deg ca 300 kalorier, mesteparten fra fruktsukker. Men også halvparten av fiber-behovet ditt for en dag og 4,5 ganger behovet for vitamin C!

Til sammenligning inneholder 3 marsipanpølser eller 2 flasker julebrus like mange kalorier som 10 klementiner. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det skal litt innsats til for å hive innpå 10 klementiner! En julebrus og en pakke marsipanpølser derimot, ikke noe problem sant?

Balanse balanse balanse

Bare så det er sagt: jeg er stor tilhenger av å kose seg med alt som er godt i julen. Men, det lønner seg å ikke gjøre hver dag i desember til en fest, da det tross alt er ganske vanlig å legge på seg i julen og vanskelig å gå ned i etterkant.

Derfor: hvis du sitter i hyggelig lag for ørtende gang i jula og kjenner at du egentlig har fått din dose pepperkaker og kransekake kan du ta for deg av klementinskåla uten et snev av dårlig samvittighet! Det kommer jeg til å gjøre frem til jul!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round