Nyeste innlegg:

Sukker i julesnacks


Det nærmer seg jul med alt det innebærer av god mat og hyggelige sammenkomster. Julemarsipanen er for lengst i butikken og pepperkakene begynner å dukke opp på jobb. Det er veldig lett å la seg friste (trust me, I know!), men hvor mye sukker er egentlig for mye?

Anbefalt inntak

Det finnes nordiske anbefalinger for hvor mye av de ulike næringsstoffene (sukker, fett, protein og karbohydrat) man bør innta. Dette er selvsagt ikke noe man bør regne på til hverdags, men jeg skal gi noen pekepinner her.

For eksempel anbefales det at man ikke får mer enn 10% av kaloriene, altså energien man spiser, fra sukker. Den siste landsomfattende undersøkelsen av nordmenns kosthold, Norkost 3, viser at vi får i oss 7 % av energien vår fra sukker. Det altså veldig bra! Men, sannsynligvis ligger mange av oss over dette i desember.

Hvor mye er 10%?

Hvor mye sukker 10% utgjør avhenger av hvor mye energi du trenger totalt. Altså kan store menn som trenger mye energi egentlig «tåle» mer sukker enn små damer. Barn tåler derimot en enda mindre mengde sukker før det overstiger 10% av energien de spiser.

Hvis vi bruker som eksempel en dame som trenger 2000 kcal(kalorier) og en mann som trenger 2500 kcal utgjør 10% energiprosent fra sukker hhv 200 og 250 kcal.

200/250 kcal tilsvarer i gram sukker hhv 50 og 62,5 gram. Eller fremstilt på en mer grotesk måte, 18-22 kg sukker i året! Så det er antall gram sukker du bør se etter på matvaren for å finne ut hvor mye du bør spise.

Tilsatt sukker i julevarer

Veldig få matvarer inneholder kun sukker, derfor har jeg regnet litt på hvor mye sukker typiske julematvarer inneholder.

 • 1 julebrus - 35g

 • 1 marsipapølse med sjokolade - 12g

 • Hele pakka med marsipanpølser - 60g

 • 1 håndfull brente mandler(50g) - 16g

 • En halv boks kjøpte pepperkaker (det kan skje på en dårlig dag!) - 45g

 • 100 gram melkesjokolade - 52g

 • 1 stor neve (50g) nonstop - 35g

Dette ser kanskje ikke så ille ut synes du? Det er jeg enig i, og jeg synes det er fint at det er rom for litt søtsaker i de norske anbefalingene. Men, man må også huske å regne med de andre kildene til tilsatt sukker, som kan være kaffedrikker, sukker på havregrøten, yoghurt, honning i te, osv. Sånn sett vil jeg ikke anbefale noen å drikke julebrus hver dag i julen!

Dessuten er det lett at man overdriver inntaket i julen. Det er jo veldig fort at det blir både pepperkaker på jobb og marsipanpølser og julebrus på kvelden, og da vil det bli for mye for de fleste.

I tillegg er julegodt en kilde til tomme kalorier(kanskje med unntak av brente mandler og andre nøtter som også har viktige næringsstoffer) slik at det er lett å gå litt opp i vekt hvis man unner seg noe godt hver dag.

Jeg tenker at en god regel er å si nei til en del julegodt i hverdagen. Da unngår du å snoke i godteskålen på jobb hver dag i flere uker før jul. Vi er omringet av så mye søtsaker i desember at man er nødt til å øve seg på enten å si nei eller bare ta en bit noen ganger.

Jeg deler ikke dette for at man skal bli helt fanatisk og regne på alt man spiser. Men, det kan være greit å ha en liten pekepinn på hvor mye sukker som er passe mye.

Så husk at litt er helt lov og kos deg gjerne med julesnacks i helgen uten dårlig samvittighet!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round