Nyeste innlegg:

5 sunne nyttårsforsetter du klarer å holde!


Bilde fra wix.com

Nyttårsforsetter er nesten til for å brytes og holder for de fleste knapt til februar. Grunnen til det er sannsynligvis at vi går ut alt for hardt og faller fullstendig av vogna når det blir vanskelig. Så hvis du har lyst til å gjøre en endring til en sunnere livsstil i januar, hvorfor ikke sette seg et litt mindre ambisiøst mål som du kanskje ender opp med å klare?

Små endringer over lang tid kan nemlig ha stor effekt på helsen din. Under finner du mine 5 tips til ganske overkommelige endringer i kosten, som vil ha stor effekt på helsen din.

1. Spis 5 om dagen

Dette er det absolutt viktigste du kan gjøre for helsen din! Jeg har nevnt det før, og de fleste har hørt det før, men det er såpass viktig at det ikke kan sies for mange ganger.

Så hvis du ikke allerede spiser 500 gram fordelt på ca 50/50 frukt(og bær) og grønnsaker, så er det et supergodt mål å ha for 2017! Klarer du det vil du senke risikoen din for å utvikle hjertesykdom, flere kreftformer, type 2 diabetes og høyt blodtrykk.

2. Spis litt nøtter hver dag

Det anbefales faktisk at vi spiser litt usaltede nøtter hver dag. Mange vegrer seg dog for det, siden man har hørt at nøtter inneholder mye energi. Men nøtter er også forbundet med lavere risiko for hjertesykdom og de inneholder masse vitaminer, antioksidanter, fiber og sunt fett! Samtidig ser man i store studier at de som spiser nøtter veier mindre enn de som ikke gjør det.

Jeg er nesten der hvor jeg spiser nøtter hver dag, men i 2017 har jeg tenkt å innføre nøtter som fast mellommåltid mellom lunsj og middag. En håndfull er alt du trenger!

3. Spis mer fisk

Her opplever jeg at mange har mye å hente! Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn bruker mye mer penger på sukkerholdige varer enn fisk. Så selv om fisk ikke er billig mat kan vi ikke akkurat klage når vi bruker mer penger på søt snacks.

Fisk inneholder næringstoffer som omega-3 fettsyrer som vi ikke klarer å lage i kroppen selv, jod som ikke finnes i mange andre matvarer(unntatt kumelk) og fisk er en veldig god kilde til protein.

Hvor mye fisk du bør ha som mål å spise avhenger av hvor mye du spiser fra før av. Rådet til befolkningen er å ha fisk til middag 2-3 ganger i uken, men er du på 1 gang per uke vil 2 ganger være et flott mål! Husk at sushi, fiskekaker og røkelaks også er fisk!

4. Spis vegetarisk oftere

Vegetarkost er i vinden og er unektelig helsebringende. Her er det enkelt å gjøre små endringer som har stor helseeffekt, siden nordmenn spiser for mye rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.

Hvis du ikke har en dag i uken med vegetarisk mat kan det være et fint mål for nyåret. Supper, salater og gryteretter egner seg veldig godt som vegetar.

5. Hvis du skal ned i vekt, start med sukker og junk

Det er lett å gå for hardt ut når målet er vekttap. Men det er kan være lurt å starte med det viktigste selv om målet er langt frem i tid. Både for helsa og vekta vil det for mange være lurt å starte med å kutte ut sukkerrike matvarer og kaloririk junk food.

Hvilket mål har du for 2017?

Kilde:

  • Utviklingen i norsk kosthold 2015/2016, Helsedirektoratet, https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf

  • Helsedirektoratets kostråd, https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1014/Helsedirektoratets%20kostråd%20IS-2377.pdf

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round