Nyeste innlegg:

Ulike reaksjoner på melkeprodukter


Bilde fra wix.

Det virker som om «alle» unngår meieriprodukter om dagen, enten man er på paleo, veganer, har IBS eller bare tenker at det neppe kan være riktig å spise maten til kalven. En stor del av befolkningen får symptomer på grunn av laktoseintoleranse, men det er også andre bestanddeler i melken du kan reagere på, som protein og fett.

Intoleranse eller allergi?

Man skiller allergi fra intoleranse, selv om mange blander disse begrepene. En allergi er en reaksjon på proteiner, og reaksjonen utløses via immunsystemet i kroppen. Derfor kan vi ofte måle immunstoffer(antistoffer) som skilles ut ved allergi i blodprøver.

Intoleranser derimot kan ha ulike årsaker. Felles er at man får ubehagelige symptomer ved matinntak, men vi klarer ikke å påvise på blodprøver at det skjer en reaksjon i kroppen, slik det gjør ved allergi. For eksempel skyldes laktoseintoleranse lav enzymaktivitet, som hindrer opptaket av laktose og gjør at det kan dannes gass når laktosen havner i tykktarmen. Helt ufarlig altså, men ikke så behagelig!

Ulike reaksjoner på melk

Som sagt er det flere ting man kan reagere på i melk. Jeg erfarer i jobben min med matintoleranse at mange er usikre på dette, derfor tenkte jeg å gi en grov oversikt her.

Melkesukker

Laktoseintoleranse er den vanligste reaksjonen på melkeprodukter. Faktisk er størstedelen av verdens befolkning, ca 75%, laktoseintolerante. Så det som er en diagnose her i landet, er faktisk normaltilstanden ellers i verden. Laktose er det samme som melkesukker, altså karbohydratene i melk.

Som nevnt skyldes laktoseintoleranse liten absorpsjon av laktose. Absorpsjonen går også naturlig ned med alderen, så mange opplever å bli litt ekstra prompete eller løse i magen av mye melk når de blir eldre.

Det som er fint med laktoseintoleranse er at man ikke trenger å unngå melkeprodukter helt! Det er veldig lite laktose i de fleste oster for eksempel, så laktoseintolerante kan fint spise gulost, cheddar, brie, camembert og annen lagret ost. Brunost derimot er en skikkelig laktosebombe som de fleste med intoleranse må unngå.

Mange tåler også gjerne litt vanlig melk i kaffe eller mat, mens de bruker laktosefrie varianter når de skal spise større mengder melkeprodukt. Yoghurt og syrnede meieriprodukter i normale porsjoner tåles faktisk også ofte greit.

Man kan teste hos legen om man er laktoseintolerant, men det enkleste er egentlig å drikke et glass mager melk å se hvordan kroppen reagerer, siden det ofte dannes luft og ubehaget kommer ganske raskt.

Er man laktoseintolerant er det viktig at man ikke kutter melk helt ut av kostholdet, eller setter seg godt inn i hvilke alternativer man bør bruke for å få nok av næringsstoffer som kalsium, B12 og jod.

Melkeprotein

Allergier er reaksjoner på proteiner, og det går an å ha melkeallergi. Dette er hyppigst hos spedbarn under 3 år og de fleste som får det så tidlig vokser det av seg. Symptomene på melkeallergi involverer oftest fordøyelseskanalen(diaré eller forstoppelse, mye luft, magesmerter, oppkast eller blod i avføringen) og det er ikke alltid man kan diagnostisere basert på blodprøver. Har barnet ditt noen av disse symptomene bør du oppsøke lege.

Hvis man reagerer på selve melkeproteinet, så kan man ikke bruke noen melkeprodukter, heller ikke matvarer som inneholder litt melk eller ost som ingrediens. Det er derfor mye mer «strengt» enn laktoseintoleranse. Her er det også ekstra viktig å passe på at man får nræingsstoffene melken bidrar med fra alternative kilder, særlig for spedbarn i vekst!

Mange har fått diagnostisert melkeallergi(evt melkeproteinintoleranse, her brukes ulike begreper) i voksen alder hos alternative behandlere. De har blodprøver som kan vise utsalg på melk. Disse prøvene brukes ikke i det offentlige helsevesenet, siden resultatene varierer veldig og ikke alltid samsvarer med hva pasientene opplever. Selv har jeg møtt mange pasienter som har hatt utslag på melk på disse prøvene, men som viser seg å tåle laktosefrie melkeprodukter veldig fint. Jeg vil derfor fraråde å ta disse testene. Du kan se hva som skjedde når en helt frisk person tok flere av disse her. (hint: ingen viste det samme og det var en hel masse matvarer hun angivelig ikke tålte!) Disse testene frarådes også av allergologer og immunologer over hele verden, se for eksempel denne uttalelsen fra den amerikanske legeforeningen for allergispesialister. Du bør heller oppsøke lege for utredning og bli henvist klinisk ernæringsfysiolog for veiledning rundt kosthold og mageplager.

Les mer om melkeallergi hos Astma og Allergiforbundet.

Melkefett

Fettet er den bestanddelen i melken det er minst vanlig å reagere på. Men noen kan likevel oppleve ubehag ved inntak av mye melkefett, som matretter med mye ost eller fløte(men også annen fet mat som fete kjøttprodukter!). Det går ikke an å reagere allergisk på fett, så dette er mer en slags intoleranse, selv om det er helt vanlige fysiologiske responser som skjer i kroppen.

  • Har du refluks kan for eksempel veldig fettrike måltider forsinke hastigheten mat tømmes fra magesekken, og derfor gi mere reflukssymptomer enn ved lettere kost.

  • Har du IBS kan også fettrike måltider sende for sterke signaler fra magesekken til tykktarmen om å begynne å jobbe, som kan gi ubehag.

  • Har du fjernet galleblæren kan fet mat føre til ubehag og fett i avføringen som ikke blir absorbert. Har du fett i avføring uten kjent årsak bør du oppsøke lege.

Det går derfor an å reagere på fete melkeprodukter uten at det nødvendigvis betyr at man må unngå alle meieriprodukter i kosten.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round