Nyeste innlegg:

Sunn bakst uten sukker?


Bilde fra wix.

Alle vet at det ikke er bra å spise for mye sukker. Sukkerrike matvarer inneholder lite andre næringsstoffer og mange kalorier få av oss trenger. Men går det ikke an å lage sunn snacks med naturlig søtning?

Det florerer av «sukkerfrie» alternativer til snacks i feeden min i sosiale medier om dagen. Alt fra brownies og kaker til muffins og konfekt. Som sagt er det supert å spise mindre sukker, så jeg blir naturligvis nysgjerrig på hvordan man får sjokoladekake til å smake godt uten sukker.

Veldig ofte er svaret på dette dadler i disse oppskriftene. Det funker jo superfint, for dadler er kjempesøtt! Men når noe smaker søtt, inneholder det ikke sukker da?

Jo, det er akkurat det det gjør! Det kommenteres ofte i oppskriftene at dadler inneholder «naturlig sukker». Det er en helt meningsløs formulering. Sukkermolekylene tas opp helt likt i kroppen og er akkurat like usunne enten de kommer fra dadler eller melkesjokolade. Honning, lønnesirup, brunt sukker eller hvitt sukker, kroppen merker ikke forskjell!

Unntaket er fruktose og fruktoserike søtninger, som metaboliseres annerledes og gir mindre blodsukkerstigning, men som har andre uheldige konsekvenser i kroppen i større mengder og derfor heller ikke er en god erstatning for hvitt sukker.

Dadler vs hvitt sukker

Dadler inneholder 300 og sukker 400 kcal/100g. Dette er fordi dadler har 25% mindre sukker enn hvitt sukker. Dadler inneholder også litt fiber og protein som selvsagt gjør det til et sunnere alternativ enn hvitt sukker som kun inneholder karbohydrater og lite næringsstoffer. Dadler inneholder også litt vitamin B6, kobber og jern, som også er positivt.

Dadler er altså sunnere enn hvitt sukker, men den søte frukten inneholder fortsatt en veldig stor andel sukker! Om sukkeret er finnes naturlig i frukten eller er utvunnet fra sukkerroer betyr veldig lite for kroppen din. Den bryter uansett dadlene ned til sukkermolekyler som tas opp og metaboliseres på samme måte som annet sukker.

Smaker det søtt er det sukker!

Alle erstatninger for sukker som ikke er kalorifrie, altså med unntak av søtning som aspartam, stevia, sukrin, sakkarin osv, inneholder en eller annen form for sukkermolekyler. Eksempler er honning, agave, fruktose, palmesukker og kokosblomstsukker. De inneholder ofte bitte litt næringsstoffer og er litt mindre søte enn sukker, som er fint hvis du da bruker mindre men meningsløst hvis du kompenserer for manglende søtsmak ved å tilsette mer!

I stedet for å bruke store mengder alternative sukkerprodukter vil jeg anbefale at man jobber med å redusere mengden søt mat i kostholdet. Bruk heller fersk frukt og bær som søt tilsetning, de bidrar med lite sukker og mye næringsstoffer! Samtidig kan du helt fint droppe dyre erstatninger og jobbe med å redusere mengden hvitt sukker du bruker i oppskriften. Plutselig finner du ut at du trenger mindre enn du tror!

Og hvis målet er å kvitte seg helt med sukkersuget, bør du definitivt vurdere å unngå det aller meste av søt mat, og ikke lure kroppen din med «erstatninger».

Kilde:

Næringsinnhold fra www.matvaretabellen.no.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round