Nyeste innlegg:

PurOliv - nytt kosttilskudd på skjermen!


Bilde fra wix.com

Jeg blir raskt skeptisk når jeg hører lovnader om store helseeffekter fra kosttilskudd. Særlig når du må tegne abonnement for å få dem. Forrige hardt markedsførte tilskudd, VitaePro, har fått veldig hard kritikk for sine helsepåstander. Derfor vil jeg se litt nøyere på dette nye produktet, som ved første øyekast markedsføres helt likt.

Hva er PurOliv?

PurOliv inneholder ekstrakt av olievenolje, olivenblad og E-vitamin. Produktet er beregnet på personer på 40+ som ofte har en eller flere risikofaktorer for hjerte- karsykdom. Produktet hevder å redusere det farlige kolesterolet(LDL), stabilisere blodtrykk, redusere risiko for åreforkalkning, styrke immunforsvaret og redusere betennelser i kroppen.

Produktet skal ha høyt innhold av antioksidanten hydroksytyrosol, som finnes i oliven. Det er også tilsatt vitamin E og B1 i doser noe høyere enn vanlige multivitaminer.

Helseeffekter av olivenolje

Olivenolje er en viktig komponent i middelhavskostholdet som er bredt ansett for å være et av de sunneste spisemønstrene i verden. Olivenolje inneholder sunne umettede fettsyrer og antioksidanter som trolig bidrar til helseeffekten. Det er nettopp hjerte- og karsykdom som olivenolje er vist å beskytte mot. Det er godt dokumentert at oliven har helsebringende egenskaper(1).

Virker det?

Produsenten linker til mye forskning på helseeffektene av oliven og antioksidanter fra oliven på nettsiden sin. Som nevnt så stemmer det, olivenolje er bra. Men er produktet purOliv bra for deg?

Det er ingen forskning på nettsiden som viser effekten av akkurat dette tilskuddet i mennesker. Det er ikke helt usannsynlig å tenke at det kan ha det, men det er altså ikke vist direkte.

Produsenten oppgir at 2 kapsler tilsvarer 20g olivenolje og 5 mg hydroksytyrosol. Jeg har litt problemer med å finne ut hvor mye dette er i forhold til innholdet i vanlig extra virgin olivenolje. Produsenten er altså ikke spesielt interessert i å oppgi denne typen bakgrunnsinformasjon om produktet. Jeg må lete LENGE i medisinske artikler.

Det er en kjent sak at antioksidanttilskudd i store doser kan være skadelig for helsen, mens de mengdene som finnes naturlig i matvarer er helsefremmende. I studier der de bruker olivenolje med ulike mengder antioksidanter varierer innholdet per kg olje mellom ca 2 til 350 mg i høykvalitets extra virgin olivenolje(2). 20g av oljen med høyest innhold tilsvarer 7mg antioksidanter, altså mer enn i purOliv.

Produsenten linker til en tilsynelatende god studie fra 2016(3) som viser blodtrykkssenkende effekt av noe som må være et ganske likt tilskudd som purOliv. Resultatet av studien er små (men mulig klinisk relevante) endringer i i blodlipider og inflammasjonsmarkører.

Hvor mye fettsyrer som egentlig er med i produktet finner jeg ikke tydelig informasjon om, men det må vel antas å være mindre i et par kapsler enn i vanlig, flytende olje. Fettsyrene i olivenolje er, sammen med antioksidantene grunnen til at olivenolje er bra for hjertet, så sånn sett er olivenolje å foretrekke. Dessuten vil det være spesielt gunstig for helsa og erstatte usunt fett med olivenolje, og den effekten mister du ved å ta tilskudd

Kundehistorier, eller såkalte «testimonials» er det derimot flust av på nettsiden. Personer som har blitt kvitt høyt blodtrykk, fått mer energi, som forebygger sykdom, og som «tar helsen sin på alvor». Dette er lettvint markedsføring, og anekdoter er ikke særlig troverdig informasjon.

Jeg blir likevel litt bekymret av lovnadene om lavere blodtrykk på få uker. Hvis det stemmer er det jo helt supert, men hvis folk slutter med blodtrykkssenkende medisiner de virkelig trenger for å ta dette «naturlige» tilskuddet kan det få store konsekvenser. Jeg vil råde de som vurderer dette som et «naturlig» alternativ til medisiner om å eventuelt prøve tilskuddet ut i samråd med sin fastlege slik at man kan følge med på blodverdier og blodtrykk på en god måte.

Hvorfor har de ikke studert effekten av produktet?

Å vise at et produkt (særlig piller!) senker blodtrykk er ganske lettvint. Del ut produktet til noen deltagere og mål blodtrykket før og etter. Blodtrykksapparat er lett tilgjengelige og dataene er enkle å samle inn og analysere. Å måle kolesterolsenkende effekt er også ganske enkelt, inflammasjonsmarkører kan også måles i laboratoriet. Men sånn som dataene presenteres nå virker produktet lovende men effekten er uviss. Akkurat som vitaepro, som inneholder bra ingredienser men i veldig små mengder og lover veldig mye effekt uten å vise til noe konkret.

Egentlig så er jeg enig med produsenten når de skriver at det ikke er realistisk for mange med et vanlig norsk kosthold og få inn en daglig dose olivenolje, som vi vet er helsefremmende. Der jeg ikke er helt enig er hvorvidt purOliv er en god erstatning for olivenolje. Og er helseeffekten av piller og brødskive med smør og salami den samme som av en næringsrik salat med olivenolje? Neppe.

Referanser:

  1. Estruch R et al, Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet, New England Journal of Medicine, 2013

  2. Covas M-I et al, The Effect of Polyphenols in Olive Oil on Heart Disease Risk Factors: A Randomized Trial, Annals of Internal Medicine, 2006

  3. Lockyer S et al, Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Eur J Nutr. 2016

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round