Nyeste innlegg:

Er det mulig å spise 8 om dagen?


Bilde fra wix.com

Alle har hørt om 5 om dagen, som kommer fra helsemyndighetenes anbefaling for daglig inntak av frukt og grønt. Men ny forskning viser at det kanskje er enda bedre med hele 8 om dagen! Men hva innebærer det i praksis? Og er det mulig? Jeg skal teste!

Hvorfor 5 om dagen?

Bakgrunnen for anbefalingen om å spise (minst) 5 porsjoner frukt og grønt om dagen er at forskning viser at å spise mye plantemat beskytter mot for tidlig død og livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, men også noen kreftformer, type 2 diabetes og overvekt.

5 om dagen tilsvarer 500 gram frukt, grønnsaker eller bær, der henholdsvis halvparten bør være grønnsaker.

Anbefalingen om akkurat 5 om dagen er basert på at den mengden har god helseeffekt, men det er litt uvisst akkurat hva som er «den perfekte» mengden frukt og grønt. Dessverre er det veldig få, kanskje bare 10-20% av befolkningen som faktisk følger dette rådet, og derfor har man nok også valgt å ikke legge lista høyere. Andre land har tilsvarende anbefalinger på 5-6 porsjoner per dag, mens amerikanske myndigheter faktisk anbefaler 8-10 porsjoner hver dag!

Er 800g bedre enn 500g?

En ny meta-analyse(studie som ser på resultatene i flere studier samlet) gjennomført ved NTNU sier det.

Det er viktig å påpeke at det viktigste for helsa, hvis du ikke spiser noe særlig frukt og grønt, er å øke inntaket ditt fra dagens inntak. Spiser du en frukt om dagen og litt grønnsaker, er en økning til 2 frukt og grønnsaker et par ganger om dagen i stedet for en kjempebra!

Men jeg tipper mange av dere som leser denne bloggen allerede ligger ganske godt an. Det tror jeg at jeg gjør selv også, men definitivt nærmere 500g enn 800! Og selv om jeg er ganske flink i ukedagene blir det sjelden nok i helgene… Derfor har jeg denne uken tenkt å utfordre meg selv til å prøve meg på 800 gram frukt og grønt hver dag.

Så for å oppsummere spørsmålet i tittelen: Jeg tror helt klart det er mulig å spise 8 om dagen, men jeg tror det blir en real utfordring for meg og sikkert mange andre!

Følg med på instagram(@marieskerudcom) og bloggen for oppdateringer på hvordan det går og bli gjerne med på en uke med ekstra fokus på frukt og grønt! Bruk gjerne taggen #8omdagen hvis du er med på utfordringen!

Kilder:

Forskning.no, 8 er bedre enn 5 om dagen.

Helsenorge.no, Kostråd: spis minst 5 om dagen

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, Utgitt: 01.01.2011, IS-nummer: IS-1881

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round