Nyeste innlegg:

#8omdagen oppsummering


En uker er gått siden jeg friskt og freidig gikk inn for å spise 8 porsjoner frukt og grønt(4 av hver) hver dag i en uke. Det har vært en lærerik uke og jeg håper mange av dere blogglesere også har hatt litt ekstra fokus på plantemat denne uken!

8 om dagen er ganske mye

Ikke så mye at det er umulig, men så mye at jeg har merket at det har gått utover matinntaket ellers. Men det er en bra ting, for frukt og grønt er jo det sunneste man kan spise!

Jeg har ganske høyt energibehov siden jeg ikke akkurat er en sylfide og er ganske aktiv på fritiden. Denne uken har jeg også lagt vekk busskortet og begynt å sykle, og da bruker jeg å merke at jeg blir ekstra sulten på grunn av den ekstra aktiviteten. Men ikke denne uken! Jeg har følt meg veldig mett og god i magen, og også fyset mindre på søtt enn jeg pleier. Nå har jeg ikke veid alle porsjonene jeg har spist, men regnet ca 1 håndfull som en porsjon. Hvis vi regner drøyt 100g per porsjon er det nærmere 1kg frukt og grønt om dagen! Ikke rart man blir litt mettere av det.

På en typisk dag spiste jeg:

- Bringebær på kjøleskapsgrøten til frokost (1)

- Gulrot før lunsj (1)

- Cherrytomater ved siden av lunsjen (1)

- 1 glass juice til lunsj (1)

- Appelsin til lunsjdessert (1)

- Banan før jeg gikk fra jobb (1)

- Litt stor porsjon grønnsaker til middag (2)

Det er ikke like lett alle dager

Jeg har stort sett kommet opp i 8 porsjoner denne uken, for jeg har hatt en ganske vanlig, ikke altfor hektisk uke. Ingen trenger å spise akkurat så og så mye hver dag, men det kan være lurt å legge inn den lille ekstra innsatsen med å gå innom butikken å hamstre litt de ukene man har anledning. Så gjør det ikke noe om man ikke spiser like mye alltid.

Det blir mye gulrot

Jeg har ofte vært litt dårlig til å spise frukt, kanskje fordi jeg er enda mer glad i "skikkelig mat" som brødmat osv. Men det var superdeilig å spise masse deilige appelsiner, druer, blåbær og mettende banan denne uken! På grønnsakssiden ble det litt kjedeligere, med mye gulrot og cherrytomater nesten hver dag. Men, jeg liker gulrot og tenker det egentlig er helt ok, så lenge man varierer mer til middag feks. Gulrot er superlettvint å spise på jobb og metter en del også.

Salat til lunsj er triks

Lunsjen er et måltid der mange kan spise mer grønt. Har du varmmat på jobb er det ofte fint, men spiser du brødmat må man huske å spise litt grønt i tillegg. Salatbar derimot har mange på arbeidsplassen, og her blir det lett 2 porjsoner grønt til lunsj!

Hva med helgen?

Helgene har vært min store utfordring når det kommer til frukt og grønt. Ofte har jeg kanskje tatt 1 frukt i løpet av dagen, et glass juice, og kanskje litt grønt til middagen. Jeg klarte ikke helt å spise nok grønnsaker denne helgen heller, men har spist mye mer frukt enn ellers! Fruktsalat er et supert alternativ til annen snacks så det har jeg spist både lørdag og søndag. Uten å savne godis! På sikt tror jeg at jeg trenger en smoothiemaskin(det er litt flaut å ikke ha, jeg vet) for å få inn en god vane med frukt, bær og gjerne litt grønt også i helgen.

Kort oppsummert er jeg superfornøyd med min frukt- og grønnsaksspisende uke og kommer definitivt til å sikte nærmere 8 enn 5 i hverdagen fremover også. Som nevnt her ørtogførti ganger før, et plantebasert kosthold er nøkkelen til god helse nå og i fremtiden! Og når det i tillegg smaker så godt, ja da er det egentlig ikke noe å lure på.

P.S. Supergøy med alle dere som hev dere på utfordringen, både kjente og ukjente!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round