Nyeste innlegg:

Hva er sunnest, smoothie eller juice?


Sola begynner å titte frem og det er høysesong for leskende sommerdrikker. Smoothie og juice er supergodt og en hit blant nordmenn. Her i Oslo synes jeg det popper opp en ny smoothiesjappe hver uke. Men, hva bør du egentlig velge her?

Smoothie kan være så mangt

Det er mange måter å lage smoothie på. Noen inneholder frukt, andre bær, noen har grønnsaker, noen er basert på juice, andre på melkeprodukter, noen har tilsatt proteinpulver, andre har diverse superpulver. Dermed kan smoothie også være alt fra drikke til maten, et frokostmåltid eller kalorimessig en hel middag.

Lager du smoothien hjemme har du god kontroll over ingrediensene. Kjøper du ute derimot kan det være greit å ta en ekstra titt på hva smoothien inneholder, og hvilke størrelser som tilbys.

Smoothie eller juice?

Jeg mener helt klart at smoothie er et sunnere valg enn juice. Juice lages av presset frukt/bær og du får dermed kun med deg fruktsaften og næringsstoffene som sitter i saften. Fiberdelen av frukten og næringen som sitter knyttet til fiberet går du glipp av. Med smoothie derimot så blendes alt sammen til en glatt miks, og du får med hele frukten, bæret eller grønnsakene du putter oppi. Dermed blir næringsinnholdet sannsynligvis litt høyere, i tillegg til at du får i deg mettende plantefiber som er bra for helsa. Smoothier kan dog bli mer energirike enn juice, siden man får trykket mere godsaker oppi.

Hva er smoothiebasen?

Hvor sunn smoothien er har mye med hva som er basisen. Det kan være juice, melk, yoghurt, iskrem, kokosmelk eller annen plantemelk. Jeg vil anbefale å velge en smoothie med en proteinrik basis, som yoghurt, melk eller soyamelk. Da blir smoothien bedre sammensatt enn om den bare består av frukt/bær/grønnsaker. Kokosmelk er fetere enn andre plantemelkvarianter, slik at smoothie basert på kokosmelk ofte blir mer kaloririke.

Velg den minste!

Hvis du ikke bruker smoothien som en måltidserstatter, og heller vil ha et digg mellommåltid er det lurt å velge den minste størrelsen. En stor porsjon smoothie med kokosmelk eller avokado som basis kan komme opp i mellom 500-600 kalorier, som tilsvarer et middagsmåltid. En middels/liten smoothie ligger ofte mellom 200-300 kcalorier, som er et mer passende mellommåltid.

Men som sagt, vil du ha smoothie til middag så er det ingenting i veien for å velge en god porsjon! Jeg kommer i alle fall ikke til å slutte med avokadoshaken fra Jo and the Juice selv om den kanskje er den mest kaloririke jeg har kommet over, den er for smooth og deilig!

Sunn smoothie hjemme

Når jeg lager smoothie bruker jeg gjerne et magert meieriprodukt som basis, som lettyoghurt(dobbelt null med kokossmak anbefales!), skummet melk eller soyamelk med vaniljesmak(supergod!). Blir smoothien for tykk vanner jeg den bare ut med vann. Bringebær, blåbær, mango, lime, tropisk smoothie mix fra butikken gir god smak, mens grønnsaker som grønnkål, spinat, avokado eller ingefær gjør smoothien litt sunnere.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round