Nyeste innlegg:

Spis nordisk for helsa!

Mange har hørt at middelhavskostholdet er det sunneste spisemønsteret for god helse og spesielt hjertehelse. Det er etterhvert utført mange gode studier som viser effekt av middelhavskost på viktige risikofaktorer for sykdomsutvikling som kolesterolnivå og blodtrykk. Men kan et nordisk kosthold også være nøkkelen til et sunt hjerte?

Felles nordiske kostholdsanbefalinger

De nordiske landene har lang tradisjon for å samarbeide om kostholdsråd. De første nordiske ernæringsanbefalingene(NNR blant ernæringsnørds) kom allerede i 1980. NNR gir anbefalinger om sammensetningen av næringsstoffer i kostholdet (protein, karbohydrat, fett), anbefalt inntak av mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, fysisk aktivitet men også bærekraft. NNR utarbeides av forskere med spisskompetanse på emnene i anbefalingene. Forrige oppdatering av NNR kom i 2012 og finnes tilgjengelig på nett i engelsk pdf på norden.org.

Alt i alt er NNR et veldig godt stykke arbeid som alle med interesse for ernæring burde kjenne til!

Nordisk mat

De nordiske landene har både denne tradisjonen for felles næringsstoffanbefalinger, men også en lang tradisjon for å spise mye av de samme matvarene. Dette skyldes selvsagt klimaet og hva som har vært tilgjengelig av mat her oppe i nord. Derfor er det også mye av de samme matvarene som anbefales av helsemyndighetene i de ulike landene.

Studier på nordisk kost og helse

Helsedirektoratet har matvarebaserte kostholdsråd til befolkningen. Disse rådene er veldig like det kostholdet som er studert i nyere forskning på nordisk kost og helse.

I store studier som NORDIET og SYSDIET har man sett på hvordan et sunt, nordisk kosthold påvirker risikofaktorer som kolesterol, insulinsensitivitet og blodtrykk.

Studiekostholdet var rikt på fullkornsprodukter av rug, havre og bygg, frukt som epler og pærer, grønnsaker og bær, rapsolje eller solsikkeolje, plantemargarin, magre meieriprodukter, lite tilsatt sukker, fet fisk flere ganger i uken, noe kjøtt og litt juice.

Dette kostholdet innebærer et høyere fiberinntak, lavere inntak av mettet fett og økt inntak av frukt og grønt i forhold til gjennomsnittskostholdet i de nordiske landene i dag.

Begge studiene viser gode effekter på risikofaktorer for hjertesykdom, og kan dermed anses å være på høyde med Middelhavskostholdet når det gjelder å forebygge livsstilssykdom. NORDIET viste også en vektreduksjon for gruppen som fikk nordisk kost, selv om deltagerne ikke fikk restriksjoner på kaloriinntak.

Hvorfor er dette viktig?

Dette er viktige data fordi det støtter opp under kostrådene fra myndighetene. Det er også viktig fordi det betyr at vi grovbrødspisende nordmenn ikke må legge om til gresk salat med olivenolje i lunsjen for å leve sunt, vi kan like gjerne spise grovbrød med makrell i tomat og en gulrot til lunsj! Det faller i alle fall meg mer naturlig.

Kilder:

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round