Nyeste innlegg:

Hvor mange egg kan du spise?


Egg har fått en slags renessanse i nordmenns bevissthet. Tidligere ble egget snakket ned for sitt høye innhold av kolesterol og mettet fett, men egget er nå blitt en hyllet næringsbombe vi ikke kan få nok av. Men er det egentlig riktig?

Egg er næringsrikt

Du har sikkert sett reklamene fra Prior der de sier at "Egg inneholder alle næringsstoffer unntatt C-vitamin!" Det stemmer, og det er liten tvil om at egg bidrar med mange næringsstoffer. Derfor er egg spesielt bra for personer med liten matlyst som eldre og syke, men også for barn som trenger mye energi og næring for vekst.

Kontroversen rundt egg

Egg ble tidligere frarådet fordi eggeplommen inneholder en stor mengde kolesterol. Eggehvitten derimot inneholder mest proteiner og lite fett og kolesterol. Jeg ser det skrives rundt omkring at kolesterol i kostholdet nå viser seg å ikke ha noen effekt på kolesterolnivået i blodet. Dette stemmer delvis. Hvor mye mettet fett du spiser har større betydning for kolesterolverdiene dine enn hvor mye rent kolesterol du spiser. Det betyr imidlertid ikke at kolesterol er "helt frikjent". Fordi det nyere forskning faktisk viser er at det er veldig individuelt hvordan kolesterol i kostholdet påvirker kolesterolet i blodet.

Så har du høyt kolesterol fra før eller andre helsetilstander som diabetes som gjør deg utsatt for hjertesykdom er rådet fortsatt å begrense inntaket av egg til ca 2 eggeplommer i uken. Man anslår at dette gjelder ca 25% av befolkningen.

Trenger vi egg?

Egg er som nevnt veldig næringsrikt. Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn generelt spiser ganske lite egg. Likevel får vi i oss de næringsstoffene vi trenger! Det er altså ikke slik at vi trenger egg for å få i oss nok B-vitaminer eller protein. Det får vi fra et ellers balansert kosthold. Dette betyr ikke at man ikke kan spise egg, men du trenger ikke tenke at det er superviktig for å få i deg det du trenger heller.

Så hvor mye egg er passe?

Norske myndigheter gir ingen mengdeanbefaling på egg for friske mennesker. Har man høy risiko for hjertesykdom eller høyt kolesterol anbefales man å holde seg til 2 eggeplommer i uken totalt.

Er man frisk og rask tenker jeg at man fint kan spise litt mer egg. Kanskje er 1-2 egg om dagen en grei regel? Hvor mye som passe vil selvsagt avhenge av hva man ellers spiser. Men når jeg ser intervjuer med typisk treningsprofiler som spiser mellom 5 og 8 egg hver dag, da blir jeg litt bekymret. Det første budet innen kosthold er å spise variert. Spiser du så mye egg i løpet av dagen går det sannsynligvis på bekostning av variasjonen i kostholdet. Fullkornsprodukter, som ofte erstattes med egg, er også sunne og næringsrike og det er ingen grunn til å unngå det, særlig om man er ung og aktiv.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round