Nyeste innlegg:

Hva er en klinisk ernæringsfysiolog?


Jeg kan ikke tro at jeg ikke har skrevet dette innlegget tidligere! Som mange sikkert har plukket opp er jeg utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Men hva betyr egentlig det? Norge har et rikt mangfold av ernæringsutdanninger og det er jammen ikke lett for noen å ha full kontroll over hva som er hva. Så jeg håper dette innlegget kan avhjelpe forvirringen litt.

Først og fremst, klinisk ernæringsfysiolog er en litt kronglete tittel som ikke akkurat sklir av tungen. Kortformen kef er derfor mye brukt og litt mer lettvint i dagligtalen.

Hva betyr klinisk?

Klinisk er et litt diffust begrep for mange. Store medisinske leksikon definerer klinisk som det "som foregår ved sykesengen, som har å gjøre med pasientbehandling og praktisk medisin". Man kaller ofte leger som jobber på sykehus med pasienter for klinikere. Andre faggrupper kan også spesialisere seg innen klinisk pasientbehandling, som for eksempel farmasøyter.

Kliniske ernæringsfysiologer er altså utdannet til å jobbe med pasienter, på sykehus eller andre steder.

Utdannelsen i klinisk ernæring

Det er faktisk bare to steder i Norge man kan ta klinisk ernæringsutdannelse, ved Universitetet i Oslo og Bergen. Det er også en utdannelse på gang ved Universitetet i Tromsø. Enkelte utdannelser i utlandet kan også godkjennes men ingen er forhåndsgodkjente(så vidt jeg vet!).

Utdannelsen i Oslo som jeg har gått på har først en fellesdel med medisinstudentene før man går dypere inn i ernæringsfagene. Studiet er 5-årig og det siste året skriver man masteroppgave.

Autorisasjon som helsepersonell

Hovedforskjellen mellom kliniske ernæringsfysiologer og andre ernæringsutdannede er at en kef er autorisert helsepersonell. Det betyr at man som pasient kan være trygg på at utdannelsen er kvalitetssikret. Det betyr også i praksis at man som pasient har bedre rettigheter hvis man skulle bli feilbehandlet av en kef enn en annen ernæringsutdannet, fordi kef-behandling er regulert gjennom helsepersonelloven. Går man til en annen ernæringsutdannet så er det lov om alternativ behandling som gjelder, og da står man svakere som pasient. Det er nesten bare kliniske ernæringsfysiologer som jobber på norske sykehus, nettopp på grunn av autorisasjonen.

Ofte bruker man å si at det er kefer som skal gi ernæringbehandling ved sykdom, mens andre ernæringsutdannede skal jobbe mer forebyggende med friske personer og generell veiledning i sunne matvaner.

Hva med de andre utdannelsene da?

Det er åpenbart et stort behov for ernæringskompetanse i Norge i dag. Ikke bare på sykehus, men i kommuner, undervisning, blant beslutningstakere og i ulike deler av det private næringsliv. Egentlig på alle nivåer i samfunnet! Derfor er det absolutt behov for ernæringsutdannede som ikke jobber direkte med pasienter på sykehus. Dessverre mangler det stillinger innen ernæring. Det er synd at ernæring ikke settes høyere på agendaen og at det ikke finnes flere stillinger på flere nivåer i samfunnet.

Tittelen ernæringsfysiolog er mye brukt men er faktisk også beskyttet. Den ble tildelt ved universitetet i Oslo før utdannelsen ble omgjort til klinisk ernæring. Det er derfor kun et fåtall som rettmessig innehar denne tittelen, selv om den er hyppig brukt. Les mer om dette her.

Det som er viktig å vite er at titler som ernæringsveileder, kostholdsrådgiver og ernæringsterapeut er titler som hvem som helst kan titulere seg selv. Det er ingen kontroll eller kvalitetssikring av utdannelsen. Behandleren kan ha alt fra en mastergrad i ernæring til et helgekurs. En kostholdsveileder kan altså være høyt utdannet og svært kompetent, men det krever litt mer innsats av pasienten/kunden for å forsikre seg om at man faktisk oppsøker en kompetent person.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round