Nyeste innlegg:

Glutenfritt på nyåret?


Det virker som om flere og flere spiser glutenfritt. Det er uten tvil en trend, men det er også helt klart mange mennesker som opplever det som bra for helsa å spise glutenfritt. Men er det egentlig gluten som er problemet for folk flest?

Hva er gluten?

De fleste har hørt om gluten, men ikke alle er helt sikre på hva det er. Mange tenker nok at gluten er et karbohydrat, men gluten er faktisk et protein. Ulike varianter av glutenproteinet finnes i forskjellige kornsorter. Det er altså ikke bare hvete som inneholder gluten, det gjør også rug, bygg, spelt, emmer og enkorn. Havre er derimot glutenfritt, men siden havren kan inneholde spor av hvete fra dyrkning eller behandling på kornmøllen så finnes det glutenfri havre som er produsert med spesielle krav.

Gluten er årsaken til at hvete og andre glutenholdige kornslag har så gode bakeegenskaper. Gluten kalles ofte "limet" eller man snakker om "glutennettverket" som holder deigen oppe. Hvis du har forsøkt å bake glutenfritt brød, eller bare bake brød med litt for mye havre, så har du sikkert merket at deigen fort blir kompakt og ikke hever på samme måte som glutenholdig deig gjør.

Reagerer du på gluten?

Jeg har hatt mange pasienter som har kommet og fortalt at de reagerer på gluten. Det baserer de på de får mindre symptomer(oftest mage- tarmsymptomer) når de slutter å spise brød og andre kornvarer. Det er riktig tenkt, men korn inneholder flere bestanddeler enn bare gluten! Derfor er det ikke sikkert det er gluten man reagerer på når man blir bedre av å kutte ut korn.

Ny forskning fra Norge og Australia tyder på at det er et karbohydrat i korn kalt fruktaner, altså ikke gluten, som er årsak til plager hos de fleste. I den norske studien fikk personer som selv mente de reagerte på gluten spise barer over flere dager som enten inneholdt fruktaner, gluten eller placebo. Deltagerne visste ikke selv hvilke barer de spiste. De registrerte symptomene sine på de ulike barene og resultatene viste tydelig at det var fruktaner som ga symptomer hos de fleste.

Den rådende tankegangen i fagmiljøet er derfor nå at de fleste som mener de reagerer på gluten trolig reagerer på fruktaner, men at det kan være en mindre undergruppe som faktisk reagerer på gluten uten at mekanismen er helt kjent enda.

Det er altså liten tvil om at mange har nytte av å spise mindre korn til daglig, men neppe tilfellet at de fleste faktisk reagerer på gluten.

"Fruktanintoleranse"

Fruktaner hører inn under gruppen karbohydrater som kalles FODMAP. Du har kanskje hørt om lavFODMAP-dietten? Veldig mange som prøver denne dietten mot mageplager (gjerne relatert til en IBS-diagnose) opplever å ikke tåle fruktaner. Siden fruktaner er karbohydrater har man da en intoleranse, ikke en allergi mot kornprodukter.

Fordelen, om man kan si det slik, med å ha en intoleranse og ikke en allergi er at man ofte tåler litt! Derfor behøver personer med fruktanintoleranse ikke bekymre seg for spor av gluten, at maten har vært i kontakt med glutenholdig korn, eller at det er små mengder hvetemel i en saus og lignende. I hverdagen kan dette ha stor betydning. Mange tåler også et måltid med litt pasta eller en liten skive brød av og til, mens å spise kornprodukter til fire måltider om dagen blir alt for mye.

I praksis, særlig hvis man skal spise ute, må man likevel be om glutenfritt. Kommer du på restaurant og ber om et måltid med lite fruktaner er det ikke lett å si hva du får! Men det finnes enkelte produkter mange gjerne tåler.

- Surdeigsbrød av spelt

- Brød med mye havre

- Havreknekkebrød

- Glutenfri pasta

- Glutenfrie produkter generelt

- Noen tåler også vanlig speltbrød og rundstykker

- Potetlomper

- Maistortilla

Så hvis du har som mål å gjøre noe med mageplagene dine i 2018, er mitt råd å ikke starte på glutenfri diett, men heller lese deg opp på lavFODMAP-dietten å prøve den ut. Mange blir delvis bedre på glutenfri diett, men først helt bra når de får luket ut alle mageirritanter på lavFODMAP. Sjekk gjerne ut boken til meg og Cecilie Hauge Ågotnes som kommer i januar, for en grundig innføring i dietten!

Kort om cøliaki:

Selvsagt er det personer som reagerer på gluten og får diagnosen cøliaki. Det innebærer at man må leve strengt glutenfritt livet ut. Før man starter på en glutenfri diett eller også en FODMAP-diett som inneholder relativt lite gluten bør man utredes hos lege for cøliaki, fordi sykdommen er lettest å diagnostisere når man spise et kosthold rikt på gluten.

Kilder:

- Biesiekierski J, et al, No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates, Gastroenterology, 2013

- Skodje G et al, Fructan, rather than gluten, induces symptoms in patients with self-diagnosed non-celiac gluten sensitivity, Gastroenterology, 2017

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round