Nyeste innlegg:

Så ofte bør du spise


Jeg får ofte spørsmål fra pasienter om hvordan de skal sette opp måltidene sine i løpet av dagen. Må jeg spise frokost? Kan jeg spise brødskiver til middag? Vi pepres jo med tips og råd i mediene og det er lett å bli usikker. Men dette er egentlig ikke så komplisert.

Trenger vi mellommåltider?

Ja, gjør vi egentlig det? De siste årene har det blitt mer og mer snakk om at vi må spise ofte. På meg virker det som om dette er en påstand som har blitt et faktum bare fordi det er blitt gjentatt så ofte. Så vidt meg bekjent er det veldig få studier som tilsier at det er en overveiende stor fordel å spise hver tredje time for ellers friske mennesker.

I enkelte artikler på nett og i magasiner kan det høres ut som om forbrenningen vår stopper helt opp hvis ikke vi fyller på med mat hele tiden! Det er selvsagt ikke tilfellet. Forbrenningen vår stopper opp når vi dør, ellers går den i relativt jevnt tempo.

Så svaret blir vel tja, de fleste trenger kanskje noen? Men neppe alle!

Måltidsantall og helse

Å spise veldig få måltider om dagen er assosiert med overvekt og usunn livsstil. Men her er det mange faktorer som påvirker. Det er ikke sikkert at det er så usunt å spise to måltider om dagen hvis de består av rikelig med grønnsaker, fullkorn, frukt, magre proteinkilder og sunt fett. Samtidig er det neppe sunt å spise 5 måltider om dagen som primært består av raske karbohydrater og fett.

Det er også forskning som tyder på at det er usunt å ikke spise frokost. Men hva er egentlig en frokost? Må den spises med en gang du står opp eller kan du vente et par timer til du er sulten? Er det sunnere å spise en croissant enn å vente et par timer og ta en yoghurt med frukt og nøtter?

Finn ut hva som funker for deg

Jeg mener at måltidshyppighet er et veldig individuelt spørsmål. Derfor ville jeg brukt litt mindre tid på å lese artikler om når du bør spise(unntatt denne så klart), og heller tenkt litt på hva som føles naturlig for deg.

Her er noen tips:

 • Hvis du er typen som glemmer og spise og ender med å overspise til neste måltid, prøv å holde deg til ganske faste måltidsrutiner

 • Hvis du har en god sult og metthetsregulering, så hør på den. Om du spiser lunsj klokka 11 en dag og 13 en annen dag er helt ok!

 • Om du ofte våkner og er litt kvalm eller ikke har matlyst på noen timer er det helt greit å vente litt med å spise frokost. Du bør ikke tvinge ned mat!

 • Det kan være lurt å spise mesteparten av maten tidlig på dagen i stedet for på kvelden. Det er oftest på kvelden vi er sugne på usunne matvarer og det er lettere å overspise. Men det er ikke sikkert dette gjelder deg!

 • Som alltid, ved å spise ca 5 om dagen av frukt og grønt er det mindre sannsynlig at du spiser så mye usunne matvarer i tillegg, fordi fiber i frukt og grønt gir metthetsfølelse

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round