Nyeste innlegg:

Er glyserol en FODMAP?


Siden jeg har jobbet lenge med lavFODMAP-dietten og nå med boken vår om kosthold og irritabel tarm, følger jeg med på diverse fora og facebookgrupper om IBS og lavFODMAP. I det siste har jeg lagt merke til at flere lurer på om glyserol er en sukkeralkohol på linje med de andre polyloene.

Polyoler

Polyoler er høy FODMAP, og representerer P-en i FODMAP. Dette er små molekyler som drar med seg vann ut i tarmen. Polyoler finnes både naturlig i frukt og grønnsaker og brukes som tilsetningsstoff i matvarer. Polyoler er litt søte, men har også en konserverende effekt. De fleste polyolene har navn som slutter med -ol, som sorbitol, mannitol, xylitol osv.

Glyserol er det minste polyol-molekylet som finnes. Glyserol kalles også glycerin. Det er altså riktig at glyserol er et polyol, men reagerer man på det?

Glyserol finnes naturlig i fett

Glyserol er en bestanddel i nesten alt fett vi spiser. Fett finnes i i kostholdet vårt i hovedsak i form av triglyserider. Triglyserider består av tre fettsyrekjeder som er festet på et glyserolmolekyl! Du får altså i deg glyserol nesten uansett hva du spiser, med unntak av fullstendig fettfrie matvarer eller måltider. Selv om det ofte kan føles som om man reagerer på alt man spiser når man har IBS, så er det heldigvis sjelden det er tilfellet.

Monash University, som har utviklet lavFODMAP-dietten, skriver også på sine nettsider at glyserol er et så lite molekyl at det absorberes fullstendig i tarmen. Dette kan høres litt rart ut for dem som er kjent med FODMAP-teorien der små molekyler som fruktose ikke absorberes så godt og skaper mageplager. Men dette har med hvordan molekylet ser ut og hvilke mekanismer som finnes i tarmen for å absorbere akkurat den forbindelsen.

Glyserol mot forstoppelse?

Mengdene glyserol som tilsettes i matvarer og medisiner er små. Men ren glyserol/glyserol i oljeemulsjon kan også brukes mot forstoppelse. Da brukes det i form av klyster som trekker vann ut i tarmen og avhjelper forstoppelsen. Dette er altså helt andre mengder enn de man finner i matvarer, og en helt annen bruk. Så selv om glyserol kan brukes mot forstoppelse betyr ikke det at glyserol som bitteliten ingrediens i mat gir diaré.

Aldri si aldri

Hvis det er en ting jeg har lært av å jobbe med pasienter med mageplager er det at jeg ikke skal avskrive at det er mulig å reagere på ting. Vi er alle forskjellige og det er så individuelt hvilke matvarer man tåler og ikke. Men siden glyserol er en bestanddel i nesten all mat vi spiser, og fysiologien tilsier at molekylet absorberes raskt og greit, drister jeg meg til å si at det er veldig lite sannsynlig at man reagerer på glyserol. Siden vi så og si aldri spiser kun glyserol eller glyserol i en stor mengde er det trolig ofte noe annet i kosten eller andre ting ellers som er årsaken til mageplager.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round