Nyeste innlegg:

Barns smaksutvikling


Før jul i fjor var jeg så heldig å få overvære et foredrag med den svenske dietisten Sara Ask. Hun snakket om matkrangel og barns smaksutvikling, et veldig interessant tema! I dette blogginnlegget har jeg lyst til å nevne de elementene jeg fant mest spennende i foredraget. Dette blir altså langt ifra en komplett innføring i barns smaksutvikling, men forhåpentligvis nyttig for dere som leser også.

Saras foredrag er basert på boken hennes "Första hjelpen vid matbordet: om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter" som absolutt anbefales til interesserte foreldre. Sara har også skrevet vegetarkokebøker for hele familien som jeg har veldig lyst til å sjekke ut!

Smakssansen utvikles allerede i mors mage

Det er gjort forskning der man har tilsatt sukker på en eller annen måte i fostervannet, og funnet ut at de barna hadde en større preferanse for søtt senere i livet. Sannsynligheten for at det er positivt for barnet også senere at mor spiser sunt og variert i svangerskapet tenker jeg er veldig stor.

Alle barn er forskjellige!

Det her er jo egentlig helt åpenbart, akkurat som voksne mennesker er forskjellige er jo også barn det. Derfor er det helt unødvendig å sammenligne hvor mye morsmelk, morsmelkerstatning eller mat ditt barn spiser med andre. Noen barn er glad i grøt, andre er det ikke og de vokser i ulik hastighet og trenger mer mat i noen perioder.

Retningslinjene for ernæring til spedbarn er generelt ganske lite spesifikke, med unntak av råd om fullamming og introduksjon av fast føde, nettopp fordi barn er så ulike. Så lenge barnet vokser som det skal og trives er det stort sett liten grunn til bekymring.

Noen barn er også supersmakere

Har du hørt om han svensken som kan kjenne forskjell på flere hundre ulike typer champagne? Personlig klarer jeg knapt å skille en prosecco fra en cava på en god dag, så tror du vi var like i smaksveien som barn? Neppe!

Noen barn liker sterke smaker, andre milde. Akkurat som med voksne. Selvsagt skal barnet utfordres med nye smaker, men det er ikke rart om noen barn foretrekker risen fremfor currygryten. Det er viktig å lære å like ulike smaker mellom (4)6-12 måneders alder, men det er heller ikke for sent etterpå. Få i min generasjon ble introdusert for sushi før de var ganske voksne, men mange liker det kjempegodt likevel!

Ikke utsett å introdusere matvarer

Før var man bekymret for at tidlig eksponering for typiske allergi-matvarer var uheldig. Nå viser forskning heler det motsatte, at det er positivt å eksponeres tidlig! Dette gjelder både fisk, egg, peanøtter(ikke hele!) og andre nøtter.

Barn liker søtt og fett

Evolusjon er en treg prosess. Tidligere var smakssansen vår en viktig guide til hva som var trygt eller farlig å spise. Søte matvarer som frukt og bær samt fete, litt salte matvarer var oftest trygge, mens bitre matvarer som grønsaker kunne være farlige. Derfor må barn gjerne prøve grønsaker enda flere ganger før de virker trygge. At foreldrene spiser det samme og viser at det er trygt er lurt å gjøre.

Gryterrett er skummelt

Barn føler seg tryggere når de vet hva de spiser og kjenner igjen matvarene. Derfor kan matretter som gryterett være skumle. Det er vanskelig å se hva de inneholder og umulig å vite på forhånd hva det smaker. Mange barn liker derfor å spise maten hver for seg, så de kan se hva de spiser og være trygge på hva de får.

Når barnet ikke vil spise

De fleste barn har en såkalt neofobisk periode, der de er ekstra skeptiske til mat. Dette kan være veldig krevende for foreldrene og skape dårlig stemning rundt spisebordet. Det er viktig å vite at denne fasen er helt normal, men varierer i varighet.

Som forelder er det viktig sette noen grenser hva som er greit, men verken bli for ettergivende eller for autoritær. Barn som får velge akkurat selv velger gjerne usunn mat og har økt risiko for overvekt senere. Barn som tvinges til å spise får dårlige matopplevelser og får heller ikke styre matinntaket etter egne sult- og metthetssignaler.

Å manøvrere riktig her er enklere sagt enn gjort! Men for eksempel kan de voksne bestemme hva som er til middag, mens barnet bestemmer hvor mye det vil spise. Eller kanskje kan barnet bestemme middagen noen ganger i uken, eller velge hvilken grønnsak den vil ha ved siden av hovedretten?

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round