Nyeste innlegg:

Sunnere snop, nei takk!


Foto: Snickers

Sett mange oppskrifter i det siste på sunnere utgaver av både det ene og andre? Oppskriftene florerer i magasiner, på blogger og på insta på alt fra snickers til bounty til boller. Men er det egentlig noe vits? Og er det egentlig sunnere?

Jeg er 100% for å fremme et sunnere kosthold og tips og råd til hvordan man kan gjøre dette. Faktisk i så stor grad at jeg bruker fritiden min på å blogge om det. (Ok, kanskje ikke sååååå mye av fritiden min akkurat de siste månedene, men pytt la gå)

Grunnen til at jeg mener det er uheldig med alle disse "sunnere" oppskriftene er derfor at jeg ikke tror det fører til at vi spiser sunnere. Jeg har ikke forskning som backer opp dette, og vis meg gjerne det om du kjenner til det, men her er mine tanker rundt hvorfor sunnere snop, godis og kaker ikke har noe for seg.

1. Er det egentlig sunnere i det hele tatt? Her tviler jeg litt. Noen oppskrifter er så klart det, men ganske mange er ikke det. Man lurer inn "naturlige" men kalori- og/eller fettrike ingredienser som kokosfett, dadler og kokosblomstsukker eller masse nøtter. Nå er nøtter sunt og bra å spise, men skal man ned i vekt for eksempel er ikke barer, kaker eller desserter proppfulle av nøttesmør veien å gå!

Denne oppskriften på "sunnere snickers" fant jeg i et treningsblad. I ingressen skrives det at vanlig snickers fra butikken inneholder "masse greier som ikke er bra for kroppen". Denne oppskriften derimot, inneholder "bare godsaker som er bra for kroppen". Vel.

Ingrediensene er store mengder kokosolje, en god del lønnesirup, kokosmelk, dadler og peanøttsmør. Kokosolje er ikke spesielt sunt, lønnesirup er i praksis rent sukker og dadler det samme, dog med noen næringsstoffer og fiber i tillegg. Ingen av disse ingrediensene vil jeg karakterisere som "godsaker som bare er bra for kroppen din". Barene inneholder også noe peanøtter/-smør og havregryn, som jeg vil si er bra.

Men hva hvis vi sammenligner med vanlig snickers?

Da inneholder faktisk disse barene omtrent akkurat like mye kalorier, dobbelt så mye(!!) mettet fett, like mye salt og ellers ca like mye mikronæringsstoffer. Den hjemmelagde snickersen inneholder mindre karbohydrat og tilsatt sukker, det skal sies, men veier det opp for dobbelt så mye usunt fett? Det synes ikke jeg.

2. Du spiser sannsynligvis mer. Jeg kan bake sunnere boller enn de jeg får på bakern hjemme, som også smaker kjempegodt. Men, hvis jeg har lyst på en bolle en dag går jeg og kjøper én bolle. Om jeg baker selv blir det minst 20. Og jeg spiser ikke bare én om gangen. Samme med godis. Jeg kjøper kanskje én snickers om jeg har lyst på det, men du lager gjerne minst 10 hjemme. Hva blir sunnest da?

3. Du lurer deg selv til at det du har laget selv er sunt, og derfor spiser du mer enn du trenger. Hjemmelaget mat er ofte sunnere enn ferdigkjøpt, men det behøver ikke være det! Likevel, om du har laget en oppskrift som markedsføres som "sunnere", så tror du gjerne det selv. Det er jo bare ernæringsnerder som meg som faktisk legger oppskriften inn i et næringsberegningsprogram og sammenligner. Og godt er det! Men igjen, du spiser sannsynligvis mer enn du ville gjort av kjøpe-snickers, fordi du har laget den selv.

4. Det smaker stort sett ikke like godt. Har du skikkelig lyst på noe, er det kanskje like greit å bare spise det, ikke noe halvsunt som ikke smaker like bra?

Nå skal jeg ikke undervurdere matgleden ved å eksperimentere med egne oppskrifter, eller et hjem som dufter av deilig gjærbakst. Men jeg håper dette innlegget kan gjøre deg litt mer bevisst på hva som faktisk gjør en oppskrift sunn eller usunn, og hvor mye du spiser faktisk har veldig stor betydning for helseeffekten på kroppen.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round