Nyeste innlegg:

Vi må snakke om kos


Koser vi oss i hjel?

216.000 nordmenn har diabetes type 2.

1 av 4 ungdommer er overvektig eller har fedme.

Høy BMI er trolig direkte årsak til 2400 dødsfall i Norge hvert år(1)

Det er grunn til å tro at dette skyldes at vi har det for bra i vårt vestlige overflodssamfunn.

Men kan det også være at en del skyldes kos?

Kos kos og atter kos

Det er så klart ikke én ting som forklarer den norske befolkningens helsetilstand. Det er sammensatt, og skyldes både individuelle faktorer som helse ellers, psykisk helse, genetikk, oppvekstmiljø osv. Men i det siste har jeg begynt å tenke at noe av årsaken også må være all denne kosen.

Jeg tenker selvsagt på den matrelaterte kosen. Å kose seg med en tur i skogen er så klart bare bra. Men blir ikke skogsturen enda bedre av en pause på en hytte? Kanskje serverer de kanelboller og kakao der til og med, hvis du er riktig heldig! For er det en gang vi fortjener å kose oss, så er det vel etter at vi har trent?

"Kos deg sunn" sier Berit Nordstrand. "Ingen Kims ingen kos" setter seg på hjernen før du vet ordet av det. Fjordland har en egen produktserie som rett og slett heter "KOS". Lørdagsmiddagen heter ikke det lenger engang, den heter like gjerne bare lørdagskos. For ikke å snakke om "kveldskos", for så klart må vi kose oss når vi har prestert å komme oss helt til kvelden!

Finnes det egentlig en anledning der det ikke passer å kose seg?

Jeg tror at mange blir så blinde for denne "kosetankegangen" at vi helt mister grepet. For realiteten er at bare de færreste av oss kan spise kosemat jevnlig uten å legge på seg over tid. Til det sitter vi for mye stille. Dessuten er det sjelden kosematen inneholder noe særlig av de næringsstoffer kroppen faktisk trenger.

De aller fleste dager i uka bør være uten usunn matkos. Er det sånn for deg?

Hvis ikke, tenk deg litt om hvor ofte du faktisk spiser kun med den hensikt å kose deg. Registrer gjerne for deg selv eller i en app hvor mye kosemat du faktisk spiser.

Redefiner kos

Siden vi også skal ha det hyggelig mens vi lever her på jorda, ikke bare unngå livsstilssykdommer når vi blir eldre, så må vi også gjøre koselige ting. Men det behøver ikke innebære spising! Begynn å tenke at du skal kose deg med andre ting.

En god bok.

En spasertur med favorittpodden på øret.

En treningsøkt med en god venn.

Shopping i favorittbutikken.

Eller kanskje en sykt god appelsin.

Jeg innser så klart at dette ikke gjelder alle. Mange spiser kjempesunt og balansert og koser seg litt i ny og ne. Andre spiser altfor sunt og koser seg aldri. Men, som tallene over viser, veldig mange koser seg sannsynligvis litt for mye. Og jeg håper denne teksten kan bidra til mer bevissthet rundt "koseveldet" vi lever i.

Kilder:

1. Tall fra Folkehelseinstituttets Folkehelserapport

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round