Nyeste innlegg:

5 tips til en sunnere jul


Ordene "sunn" og "jul" hører egentlig dårlig sammen. Vår julefeiring handler jo nettopp om feiring, julebord med godt drikke, god mat, lange frokoster og kos på kvelden. Men det går an å kose seg i julen uten å angre i januar, her er mine tips til en (litt) sunnere julefeiering.

1. Ha noen hverdager innimellom

Det er fort gjort at hele desember blir en eneste stor fråtsefest. For å unngå at inntaket av usunn mat blir altfor høyt er det nødvendig å ta noen pauser. For eksempel kan du la hverdag være hverdag mandag til fredag, og heller begrense julekosen til helgen. Har du julebord en ukedag kan du ha "hverdag" en dag i helgen, hvor du spiser vanlig sunn mat.

Forskning viser at voksne legger på seg i julen(1). Om man ikke klarer å gå ned dette i etterkant, kan gradvis vektøkning over tid være resultatet.

2. Fyll opp med grønnsaker og frukt

Det vil alltid være sunt å velge grønt! Hvordan du fyller tallerkenen din på juleselskapene kan ha stor betydning for hvor mye kalorier og usunt "fjøsfett" du får i deg. La gjerne halve tallerkenen være grønnsaker, og fråts i rosenkål, surkål, rødkål, salater og andre godsaker, kanskje med unntak av waldorfsalat.

Ofte spiser vi mest for at det er hyggelig og naturlig å putte noe i munnen. Velger du frukt oftere enn du velger snop og kaker, er du godt på vei til en sunnere desember.

3. Si nei takk!

Mange av oss har veldig vanskelig for å si nei takk. Særlig om familiemedlemmer eller kollegaer stolt byr på hjemmebakst er det ofte lettere å si ja enn nei. Og så klart kan man gjerne si ja, men har du virkelig ikke lyst på kakemenn eller kransekake eller det som tilbys, er det også lov å si nei!

Sannsynligvis legger ingen engang merke til at du ikke tar. Vi er stort sett mest opptatt av oss selv, tross alt. Og om noen blir oppriktig lei seg for at du ikke vil smake bakverket deres, så mener jeg faktisk det er deres problem, ikke ditt! Så lenge du avslår på en høflig måte.

4. Velg fisk

Fete kjøttmiddager bidrar til julekaloriene. Velg fisk litt oftere, eller litt av begge deler, og måltidet blir sunnere, du føler deg bedre i magen og kaloriinntaket blir litt lavere. Raket, røket eller stekt laks er nydelig både til middag og som pålegg.

5. Spis nøtter

Nøtter har et litt dårlig rykte fordi de er så energirike. Men, om valget står mellom godis, sjokolade eller nøtter, kommer nøttene vesentlig bedre ut i næringsinnhold. Sunt fett, protein og fiber er bra for deg alt sammen. Kompromisser som marsipan og brente mandler blir ikke like sunt på grunn av sukkerinnholdet, men bedre enn mye annen søt snacks likevel.

Referanser:

1. Effect of the holiday season on weight gain: a narrative review, Diaz-Savala et al, Journal of Obesity, 2017

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round