Something Isn’t Working…

Refresh the page to try again.Error: 8310ddb9c4b6429eaec73b6bdda2452e

Nyeste innlegg:

Laktoseskrekken


Det er liten tvil om at det er en trend i tiden å reagere på mat. En svært vanlig synder er laktose, og store deler av verdens befolkning er laktoseintolerante. Men er det nødvendigvis et problem her i landet?

Først som sist, jeg har jobbet med matintoleranse på sykehus. Jeg har full forståelse for at mange opplever ubehag ved inntak av enkelte matvarer, også selv om man ikke har en påviselig matallergi. Men, jeg synes samtidig det er riktig å løfte "laktoseskrekken" som jeg tror har gått litt for langt i samfunnet i dag. Med andre ord, om du vet godt at du reagerer på laktose kan du slutte å lese nå. Men, om du er litt usikker, eller egentlig bare har utelatt laktose fra kostholdet ditt "for sikkerhet skyld" så les gjerne videre!

Hva er laktoseintoleranse?

Laktoseintoleranse er som sagt svært vanlig på verdensbasis. Det er egentlig bare i Nord-Europa og Nord-Amerika vi er særlig tilpasset å spise laktose i voksen alder. Laktoseintolerante inntreffer stort sett i skole-/voksen alder. Siden morsmelk inneholder store mengder er det kun i ytterst få tilfeller at spedbarn reagerer på laktose. De kan ha melkeallergi og reagere på melkeprotein(ca 3% har det), men laktoseintoleranse er sjeldent.

Laktoseintoleranse kan også være forbigående, og forekomme i forbindelse med annen sykdom i mage- tarmsystemet. Dette kommer av at laktasen, enzymet som spalter laktose før det kan absorberes, sitter utenpå tarmtottene og kan bli slitt av om tarmen er skadet.

Intoleranse, ikke allergi

Man anslår at ca 2-5% av nordmenn er laktoseintolerante. På verdensbasis er tallet ca 75%, altså en god majoritet. Men, selv om man har diagnosen laktoseintoleranse (som strengt tatt ikke er en diagnose en gang i andre deler av verden, bare en normaltilstand) så må man ikke unngå alt av laktose!

De fleste med laktoseintoleranse tåler helt fint at måltidet inneholder litt melk, enten det er i en dressing, i en grateng, eller rømme ved siden av middagen. Og det er her jeg tror mange blir usikre! Det er i de aller fleste tilfeller 100% unødvendig å unngå all laktose. Det er både tungvint og unødvendig restriktivt.

Det kommer stadig flere laktosefrie produkter på markedet. Det er kjempebra for de som har en intoleranse, de kan velge mellom flere smaker og variere kostholdet mer. Men, kan det økte utvalget også bidra til at flere unngår laktose?

"Free from", matvarer som markedsføres med at de ikke inneholder allergener som gluten og melk, er blitt en trend. Unge mennesker har en oppfatning om at produktet er sunnere når det ikke inneholder enkelte ingredienser som man har en oppfattelse av at det er best å unngå. Som typisk gluten og laktose. Derfor er det høyst plausibelt at mange kjøper laktosefritt uten å behøve det.

TINE lanserte for eksempel nylig laktosefritt smør. Men, vanlig smør inneholder bare 0,5g karbohydrat(altså laktose) per 100g. I teorien skal nesten alle tåle 1g laktose per måltid. Da må du spise 200g vanlig smør for å komme opp i den mengden. Og da blir du dårlig i magen av noe helt annet enn laktose!

Jeg er mye mer fan av det TINE har gjort i "Fyldig-serien", der flere av produktene er laktosereduserte uten å være merket tydelig laktosefrie. Det tenker jeg er veien å gå for å ikke bygge opp under hysteriet. Laktoseintolerante personer leser uansett på ingrediensene for å være helt sikre, forbrukere som ikke gjør det tror de spiser vanlig yoghurt.

Så hva er mitt råd?

Om du lenge har spist laktosefritt, men egentlig er litt usikker på hvor intolerant du er, ta en test da vel! Ikke begynn med en hel melkesjokolade eller brunost til fire brødskiver, men ta litt vanlig yoghurt en dag, kanskje litt rømme neste dag og litt cottage cheese dagen etter det igjen. Eksperimenter med hvor mye du kan tåle. Kanskje trenger du absolutt ikke å ringe før du skal på middagsbesøk å be om laktosefri saus, sannsynligvis går det helt fint å bare ta litt!

P.S.

Visste du at på meieriprodukter som ikke er tilsatt sukker eller andre karbohydrater, som ost, så tilsvarer mengden karbohydrat laktose? Så selv oster som brie, blåmuggost og camembert, som man ikke umiddelbart tenker er laktosefri har oftest tilnærmet lik 0g karbohydrater!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round