Nyeste innlegg:

Hva er passe mye kos?


I anledning januar og diett-sesong skrev jeg dette innlegget om "kosekulturen" vår. Det kom mange hyggelige tilbakemeldinger på temaet, men også spørsmål om hva jeg egentlig mente med litt kos? Det var et veldig godt poeng, og verdt å gå nærmere inn på!

Mat er digg

Personlig er min grunnholdning til mat at "alt er godt". Jeg har nesten alltid lyst på mat, eller kan bli fysen på et øyeblikk bare noen nevner lunsj. Det er kun et fåtall matvarer jeg ikke liker, som selleri, ting med for mye dill på, ansjos og ananas på pizza. Så jeg har ingen problemer med å forstå at andre også sliter med å begrense seg. Tvert imot!

Men, problemet i dagens samfunn er jo at god mat er tilgjengelig for oss hele tiden. Så den topp utviklede appetitten som jeg er velsignet/forbannet med er ikke lenger nødvendigvis en fordel. Derfor må jeg, og sånne som meg, bevisst gå inn for å begrense oss for at ikke energiinntaket og sukkermengden skal bli for stor.

Vi spiser mer enn vi tror

Tilbudet av kosemat har eksplodert de siste tiårene, og det gjør noe med hva vi tror er normalt. Foreldrene mine er for eksempel født på 1960-tallet. Da fantes ikke Cola på 1,5L flasker, den kom på bitte små glassflasker og man fikk kanskje én i uken. 200-300 grams melkesjokoladeplater var utenkelig. Tre rosinboller eller en baconpølse på vei hjem fra jobb var heller ikke et alternativ. Og det var nok mer fornuftig enn slik vi har det nå.

Så det korte svaret på hvor mye kos som er ok er: sannsynligvis mindre enn du tror.

Men hva er egentlig ok da?

Det går an å regne på hvor mange kalorier fra kosemat man har "råd til" fra dag til dag. I Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefales det at mindre enn 10% av energiinntaket bør komme fra sukker. Dette blir veldig teoretisk for de fleste, og ikke hensiktsmessig å regne for mye på. Hvis du lurer på hvor mye sukker du spiser, kan du prøve apper som Lifesum eller myfitnesspal for å få en oversikt. Disse kan være fine å bruke om man behøver og gå ned i vekt og vil vite hvor mye man egentlig spiser. Jeg anbefaler ikke å bruke dem over tid, men i en periode for å få oversikt er hjelpemiddel som disse appene veldig nyttige.

Om du ikke har et vektproblem men bare ønsker å spise sunt vil jeg anbefale å fokusere på å ikke spise søtsaker og snop i hverdagen. Særlig ikke hvis du er lite aktiv. Men å kose seg litt i helgen går fint for friske, normalvektige personer. Akkurat hvor mye det innebærer vil så klart variere. Spiser du til du har vondt i magen har du nok spist for mye!

Samtidig synes jeg ingen skal ha dårlig samvittighet om påskeegget gikk unna litt vel kjapt. Det er hverdagen som teller, og en ekstra utskeielse i forbindelse med fest eller ferie er helt greit.

Her er noen tips på veien:

- Prøv å fokusere på å nyte maten.

- Velg en kosemat om gangen, så unngår du buffet-effekten. Sjokolade, potetgull, brus og iskrem er stort sett unødvendig stort utvalg på en vanlig lørdagskveld.

- Spis deg mett på vanlig mat, ikke godteri.

- Ikke spis snop jevnt i løpet av hele dagen i helgen, da blir det fort for mye.

- Porsjoner ut en skål med godteri til deg selv i stedet for å ta litt og litt fra posen i skapet. En håndfull er en passe porsjonsstørrelse.

- Sunn mat kan også være godt og forbundet med hygge. Ekstra gode tomater, en nydelig balsamicodressing, den pestoen du liker så godt men sjelden tar deg råd til. Det går an å nyte mat som ikke inneholder masse sukker og tomme kalorier også.

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round