Nyeste innlegg:

Bør du ta probiotika?


En god tarmhelse linkes i særlig større grad til en god helse generelt. Det er superspennende at vi nå lærer mer og mer om organet som spiller hovedrollen i fordøyelsen. I tillegg viser forskning at tarmen har en mye større rolle enn kun å fordøye maten og absorbere næringsstoffer fra den. Tarmhelsen har betydning for immunforsvaret vårt, og trolig også for utvikling av sykdom.

Bakteriene styrer skuta

En av de viktigste komponentene i tarmen, særlig i tykktarmen, er bakteriene som bor der. Samlet kalles gjerne disse for tarmfloraen. Tarmfloraen din består av et vell av ulike typer bakterier, med ulike funksjoner. Noen anses som gunstige for helsen og man tenker at å ha mange av dem er en fordel. Andre anses som mindre helsebringende.

Derfor har det den siste tiden dukket opp flere og flere produkter som skal tilføre disse gode bakteriene til tarmen vår. Bakterier du inntar levende kalles probiotika. Men er det noe du behøver å ta?

Utfordringer med tarmforskning

Tarmen er et kinkig organ å undersøke. Det er en lang tarm(bokstavelig talt) som er vanskelig å komme til fordi man må gå inn fra en av endene, altså enten munnen eller endetarmen. Å ta bakteriprøver fra huden er i motsetning enkelt og greit, mens i tarmen krever det mye jobb fra helsepersonell og mye ubehag hos personen som undersøkes.

Det man ofte har gjort for å undersøke tarmfloraen er å ta prøver av bakteriene i avføringen. Men de reflekterer ikke nødvendigvis hva som skjer inne i tarmen!

Probiotika og helse

Siden det er så krevende å undersøke hva som skjer i tarmen har man vanskelig for å gjøre gode studier på effekten av probiotika. Vi vet noe om hvilke bakterietyper som er "snille", men betyr det nødvendigvis at mye av disse er bedre? Vil mye av en type snill bakterie gå på bekostning av andre snille bakterier? Hva om du egentlig har masse av den bakterietypen du tar i probiotika, men egentlig trenger mer av en helt annen?

Man anbefales ofte å ta probiotika i forbindelse med antibiotikabehandling, fordi antibiotika kan ha uønsket effekt på tarmfloraen din. Antibiotika skal jo drepe bakterier du blir syk av, men den tar gjerne også med seg noen av de "snille" bakteriene i tarmen også. Men gjenoppretter man egentlig tarmfloraen ved å tilsette én eller noen få bakteristammer? Sørger man ikke bare for at man øker mengden av de du tilfører, ikke nødvendigvis de du mangler? Nyere studier har faktisk vist at de personene som brukte probiotika etter antibiotikabehandling brukte lengst tid på å gjenopprette mangfoldet i tarmfloraen sin. Lenger tid enn gruppen som ikke tok noe tilskudd(1).

Problemet er altså at siden vi vet så himla lite om hva som foregår inni tarmen, er det umulig å gi råd om hvilken medisin(som probiotika) som vil være riktig!

Noen få stammer har dokumentert effekt på helse

Enkelte stammer har, i gitt dose, vist seg å ha effekt på enkelte sykdomstilstander. Et par varianter kan ha effekt ved IBS, Bifidobacterium infantis 35624 og en miks som selges under merkenavnet VSL#3. Lactobacillus rhamnosusGG ATCC 53103 er vist å lindre ved akutt infeksiøs diaré, gjærstammen Saccharomyces boulardii kan beskytte mot reisediaré og E.coli Nissle 1917 er vist å ha effekt på sykdommen ulcerøs kolitt(2). Dessverre er få av disse å få tak i i Norge. Jeg er ikke sikker på hvorfor det er så strengt i Norge, men antar det bunner i et føre-var prinsipp rundt kosttilskudd. Generelt er europeisk lovgivning strengere enn amerikansk på dette området.

Det er viktig å merke seg at forskning ikke har vist at probiotika er "bra for helsa generelt" eller nødvendig for alle å ta.

Mitt råd

Om du er frisk og ikke har noen problemer med magen er det sannsynligvis helt unødvendig å tilføre probiotiske bakterier. Om du har mageplager av noe slag, er det heller ikke sikkert at probiotika vil hjelpe deg. Det er ikke alle tarmproblemer som skyldes forstyrrelser i tarmfloraen, og det er heller ikke sikkert at det tilskuddet du prøver er det du har behov for. Det er sannsynligvis relativt ufarlig å prøve om du har effekt på plagene dine av det, men har du ikke det er det best å slutte med tilskuddet. Om du er syk, særlig om du har en kjent tarmsykdom eller er immunsupprimert, bør du forhøre deg med legen din før du begynner å ta tilskudd som probiotika.

Det aller beste du kan gjøre for tarmfloraen din er noe så kjedelig som å spise sunt og variert! Ulike typer fiber, antioksidanter og plantestoffer er veldig bra for tarmhelsen vår. Fiber er næring til bakteriene du allerede har i tarmen, og ernærer derfor opp alle de ulike gunstige bakterietypene du har der. Så kort sagt: spis grønnsakene dine!

Referanser:

1. Juul F,E, Valeur J, Snille bakterier finnes ikke, Tidsskriftet for den norske legeforeningen, 2019

2. Collins CS, Probiotics: Improve Gut Health With Probiotic Supplements, Todays Dietitian, mars 2015

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round