Nyeste innlegg:

Sensitiv mage på ferie


Ferietiden er her og selv om det er stor stas, kommer det med en bismak for mange. Det er topp å utforske nye steder, men sensitive mager liker seg gjerne best hjemme, med vante rutiner. Det er ikke lett å unngå problemer helt, men her har jeg samlet en del tips til hvordan ferien og magen kan være litt mer i harmoni. Alle passer sikkert ikke for deg, men kanskje noen gjør det?

 • Ikke vær redd for å nevne mageplagene for de du reiser med. Om det er venner eller andre du ikke har reist med før, nevn at du kanskje må ta noen forhåndsregler som andre ikke må. For eksempel kan det være viktig for deg å ha et hotell med basseng slik at toalettfasilitetene i løpet av dagen er gode, eller å planlegge dagsturer som er tilpasset en kranglete mage.

 • Ta med deg matpakke på flyet eller i bilen(eller på toget for den saks skyld!), med mindre du allerede vet hva du kan få tak i på farten som du tåler. Det er en dårlig start å måtte spise noe du vet ikke fungerer allerede de første timene av reisen!

 • Ta med deg litt mat du vet du kan spise. For mange handler ferie mye om god mat og drikke, men ikke alle mager er like glad i å prøve nye, eksotiske ting. Da er det bedre å ha med litt havregryn, brød du tåler, knekkebrød eller müsli slik at du har noen måltider du kan stole på at ikke gir symptomer. Brød holder ganske lenge om du bruker brødrister etterhvert, enda lenger om du har fryser tilgjengelig.

 • Å leie hus eller leilighet er ofte bedre enn hotell, fordi da kan man lage noe mat hjemme og enklere tilpasse til lavFODMAP eller hva du måtte trenge. Så kan reisefølge spise ute annenhver dag i stedet for hver dag. Bonusen for alle er at reisen blir billigere, og man får hygget seg med å prøve lokale ingredienser på kjøkkenet selv!

 • Og er du først på hotell, ikke vær redd for å spørre om de kan tilpasse maten så du tåler den. Det verste som kan skje er at de svarer nei, eller foreslår noe annet du kanskje kan spise som de kan tilpasse. Du taper uansett ingenting.

 • Sensitive mager er som nevnt ofte glade i rutiner. Å prøve å spise litt som man gjør hjemme kan derfor være en fordel. Fordel mengden mat du spiser gjennom dagen til de forskjellige måltidene ganske likt som hjemme, så vil magen din være mer forberedt på hva som kommer.

 • Gå på do når du må på do! Alltid viktig, men ikke alltid like gøy overalt.

 • Mange blir forstoppede på ferie. Om dette bruker å skje med deg, ha med deg ekstra psylliumfrø, visiblin eller linfrø slik at du kan forebygge ved å gi magen en skikkelig fiber-boost. Ofte spiser vi mindre grovt brød, havregryn osv på ferie, så litt ekstra fiber kan være med på å normalisere det totale fiberinntaket.

 • Immodium er din venn! Om du er redd for lange flyturer eller andre perioder fordi du har løs mage, kan immodium være redningen. Mange er redd for å bruke det, men det er absolutt ikke farlig. Det kan dog være lurt å ha prøvd det ut litt på forhånd, så du vet hvordan magen reagerer.

 • Lær deg å be om mat uten det du ikke tåler på språket i landet du skal til. Mange snakker engelsk, men ikke alle. Derfor kan det være greit å ha med seg en liste, eller fraser på en lapp om språket er altfor vanskelig.

 • Hvis du vet at fysisk aktivitet er viktig for at magen din skal fungerer godt, er det smart å prioritere det også i ferien.

 • Flyr du via Gardermoen så plukk gjerne med deg min medforfatter Cecilie Hauge Ågotnes' tidligere bok, LavFODMAP på Reise! Den er full av gode tips til hvordan man spiser magevennlig på tur :-)

Ofte går reiser bedre enn man frykter, enten man har den ene eller den andre plagen å slite med. Sensitive mager er ofte påvirket av stress, og klarer man å slappe godt av på ferie, merker veldig mange at magen fungerer overraskende godt selv med litt forskjellig mat innabords. Så det er kanskje mitt aller beste tips, forbered deg godt, men prøv å stress ned og se om det ikke hjelper på både det ene og det andre!

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

 • Twitter Clean Grey
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

 • Facebook - svarte sirkelen
 • Twitter Round
 • Instagram Black Round