Nyeste innlegg:

Hvem er en god kilde til ernæringsinformasjon?

Det vrimler av ernæringsinformasjon i sosiale medier, tradisjonelle medier og ikke minst fra venner og bekjente. Men hvem bør du egentlig høre på? Her er noen tanker fra meg. Ernæring er et veldig komplekst og etterhvert avansert fagfelt. I sin enkleste form kan man si noe sånt som at «alt er bra i moderasjon, men spis gjerne mer planter». I sin mer avanserte form er vi heller på nivå med at «hva moren din spiste før og under svangerskapet har betydning for hvilke gener du får uttrykt og din risiko for sykdommer som i voksen alder». Altså et ganske bredt spekter. Det er 2 forutsetninger jeg mener ligger til grunn for å gi gode råd om ernæring og helse(utover på det enkleste nivået som beskrevet over her). 1. Vedkommende må ha en solid bakgrunn innen fysiologi, cellebiologi og sykdomslære. Siden metabolismen og hvordan næringsstoffene benyttes i kroppen vår er et veldig intrikat og komplisert system, både hos friske og ved sykdom, så er dette nødvendig basalkunnskap for å forstå klinisk ernæring.

2. Vedkommende må kunne forstå studier på kosthold for å uttale seg om betydningen av disse. Det krever kjennskap til metoder innen ernæringsforskning, fysiologi igjen og også statistikk. Har du ikke den grunnforståelse vil du få svært lite ut av å lese forskning og forsøke å tolke resultatene. Begge disse ferdighetene krever i utgansgspunktet høyere utdanning. Det går selvsagt an å lære seg noe av dette på egenhånd, men å gjøre det helt alene tror jeg nesten ingen vil kunne få til. Selv er jeg det som heter autorisert klinisk ernæringsfysiolog(Kef), som er den eneste yrkesgruppen i Norge som er helsepersonell med ernæringsutdannelse. Det er vi som jobber på sykehus med kostholdsbehandling av syke mennesker. Det er en 5-årig utdannelse der man først går sammen med medisinstudentene, nettopp for å få de nødvendige grunnkunnskapene om fysiologi og medisin. Jeg mener likevel ikke at det kun er kefer kan være gode på ernæring. Det ville vært litt vel navlebeskuende. Leger feks har god grunnlunskap, men lærer lite om ernæring i studiet. De har likevel gode forutsetninger for å sette seg inn i faget. (Selv om enkelte bommer på punkt 2 over, med å tolke ernæringsforskning). Det finnes også gode masterudannelser innen ernæring, som ofte går mer på selve forskning og samfunn enn individuell behandling ved sykdom. Andre har kortere utdannelser innen ernæring, bachelorgrad eller kurs. Det er ingenting feil med de heller, men de fleste har ikke så dyptgående realfagskompetanse som grunnlag. Derfor skal disse gi råd på mer generelt grunnlag, og absolutt ikke prøve å behandle sykdom. Det er her jeg opplever at de fleste problemene oppstår, og man ikke ser sin egen begrensning. For å ta et eksempel: Du går til en PT, som kanskje til og med har ekstra kurs innen ernæring. Du vil litt ned i vekt, for den er høyere enn den bør være og du har fått beskjed av legen din at du har litt høyt blodtrykk og blodsukker i tillegg, så du bør trene mer og sannsynligvis spise sunnere. Du spør derfor PTen din om kostholdsråd. Hvis hen da tar en kostholdsanamnese av deg eller ber deg skrive dagbok, for så å gi råd om måltidsfordeling, frukt og grøntinntak, middagsporsjonsstørrelse, mengde snop og brus, mener jeg det er helt innafor. Det er helt basic råd som er trygt å gi til friske personer. MEN! Hvis PTen din begynner å gi deg råd om hvordan du kan «biohacke» hormonbalansen din for å redusere blodsukkeret, at du bør faste så og så mye for å skru på fettforbrenningen din eller at du bør kutte ut hele matvaregrupper for å detoxe systemet, DA bør det ringe en alarmklokke eller ti. For da har PTen åpenbart ikke forstått noe som helst om hvordan kroppen er skrudd sammen, og evner ikke å vurdere begrensningene i egen kompetanse. Og btw, i den ideelle verden skulle du vært henvist av legen din til en ernæringsprofesjonell «på blå resept» i tillegg til trening, men der er vi dessverre ikke helt enda. Btw nr 2, det er mange PTer som også er veldig flinke til å gi kostråd, dette er kun er eksempel. Et annet eksempel kan være en matblogger som lager nydelige, sunne og næringsrike oppskrifter, som er kjempebra, men som ikke bør begynne å foreslå at enkelte matvarer/ingredienser/retter hjelper mot sykdom-X eller generell helseplage-Y. Så summasummarum: det kan være vanskelig å vurdere hvem som er en god kilde til ernæringsinformasjon. Men siden ernæring er et avansert fagfelt, er det en nødvendighet med basic fagkunnskap i bunnen. Vær kritisk til det du leser eller hører, og sjekk med solide kilder om du er i tvil!  

Jeg heter Mari Eskerud, er klinisk ernæringsfysiolog og dette er min blogg!

 

Her kan du lese kommentarer på aktuelle ernæringstemaer, artikler om gode kostholdsvaner og sunne matvarer. Kanskje blir du også inspirert til å spise sunnere! 

 

Så følg med hvis du er lei av superkurer som ikke er basert på vitenskap og bare vil ha sunt kosthold ved å spise helt vanlig mat som du finner på matbutikken. For det gjør jeg!

  • Twitter Clean Grey
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram Clean Grey

© 2023 by Eskerud Ernæring. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round